PASTA DO PIECZYWA Z PIECZONEJ PAPRYKI- 6 czerwonych papryk
- 2 bataty
- 50 g orzeszków ziemnych
- sól
- czarny pieprz
Umyte papryki przekrój na pół, wyjmij gniazda nasienne i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj oliwą i posyp solą. Bataty przekrój na pół i dodaj do papryki. wstaw do pieca nagrzanego do 200 st. Piecz ok 30-45 min. Bataty muszą być miękkie a papryka lekko "przypalona". Upieczoną paprykę przełóż do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 15-30 min. Jak papryka przestygnie zdejmij skórę.Z batatów wydrąż środek.W blenderze zmiksuj orzeszki aż powstanie masło. Dodaj do niego bataty i paprykę, dopraw szczypta soli i pieprzu. wszystko pulsacyjnie zmiksuj aż uzyskasz konsystencję pasty do pieczywa. Podawaj z ulubionym pieczywem.
AJVAR- PASTA NA ZIMOWE WIECZORY
- 1 kg pieczonych lub opalanych papryk
- 1 bakłażan opalony nad ogniem lub upieczony w piecu
- 2 duże cebule
- kilka ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- sól
- pieprz
- czerwony ocet
Wszystko razem zmiksować lub przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa. Przed przełożeniem do słoików najlepiej przesmażyć na patelni w celu pozbycia się nadmiaru wody. Pasteryzować ok. 30 minut.
FASZEROWANA PAPRYKA
- 5 czerwonych papryk
- mozzarella - 2 kulki starte na tarce
- 100 gr parmezanu lub grana padano starte na tarce
- 3 czerstwe bułki zmiksowane na grubo
- 50 g migdałów grubo mielonych
- pęczek pietruszki lub kolendry
- 2-3 jajka
Papryki opal nad palnikiem lub użyj palnika ręcznego. Zdejmij czarną skórę. Wszystkie sery wymieszaj z migdałami, połową bułki tartej i pietruszką. Dopraw odrobina soli i czarnego pieprzu. Przygotowanym farszem nadziej papryki, obtocz je w jajku i bułce tartej. Smaż na patelni ze wszystkich stron na rumiany kolor.
Sałatka paprykowa z kozim serem i pietruszką
- 4 czerwone papryki
- Ser feta lub halloumi
- Posiekana kolendra lub pietruszka
- Oliwa
- Ocet balsamiczny
Papryki przekrój na pół, usuń gniazda, natrzyj oliwą, piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż skórka będzie prawie czarna. Przełóż do miski, przykryj folią, po 10 minutach zdejmij folię i obierz papryki ze skórki. Pokrój je w paski. Fetę pokrusz lub halloumi pokrój w paski i ugrilluj na patelni grillowej. Paprykę posyp serem i wybranym ziołem, skrop octem balsamicznym i oliwą.