Risotto z dojrzewającym serem taleggio i gorzką sałatą radicchio
Składniki na 6 – 8 osób:
- 500 g ryżu na risotto,
- 4 szalotki,
- 50 g parmezanu,
- 100g masła,
- 250 ml białego wytrawnego wina,
- 2 marchwie,
- 1 seler naciowy,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1 sałata radicchio,
- 100 g cukru drobnego,
- 100 g sera taleggio
Marchew, cebulę, seler naciowy, liść laurowy i ziele angielskie zalewamy 1,5 ltr zimnej wody i zagotowujemy. Wywar gotujemy na małym ogniu około 15 minut. Sałatę radicchio kroimy drobno i karmelizujemy w cukrze z odrobiną wody przez około 10 minut. Podsmażamy szalotkę na oliwie, prażymy ryż, zalewamy odrobiną wina, odparowujemy alkohol, stopniowo uzupełniamy garnek wywarem, odparowując go i zwiększając objętość ryżu. Gdy jest już al dente odstawiamy na bok, wrzucamy kawałek masła i starty parmezan, energicznie mieszamy i odstawiamy na bok. Dodajemy radicchio ze słodkim sosem i kawałki sera taleggio. Podajemy wszystko wymieszane. Gotowe
Sałatka Panzanella z gniecionych pomidorami, czerstwym chlebem i burratą
Składniki na 6 – 8 osób:
- 1 kg pomidorów malinowych,
- 1 długa bułka typu ciabatta,
- sól w płatkach,
- 2 kulki sera burrata,
- 6 filecików anchois,
- oliwa z oliwek,
- 1 pęczek świeżej bazylii
Część pomidorów pokrój, część zgnieć i zasyp odrobiną cukru aby puściły swój sok. Potnij lub poszarp gotowy włoski chleb typu ciabatta (najlepiej gdyby był czerstwy) i wrzuć do pomidorów aby wchłonęła z nich sok. Posól solą morską. Do pomidorów i chleba wrzuć porwaną burratę i kilka filetów anchois. Pamiętaj aby burrata była wcześniej wyjęta z lodówki. Bardzo zimna nie ma swojego charakterystycznego krowiego smaku. Dopraw pieprzem, dodaj oliwę i podawaj. Jeśli chodzi o proporcje to najwięcej powinno być pomidorów, chleb służy jako "wyciągacz" soków, burrata jest jedynie dodatkiem, anchois to element dosalający naszą potrawę i dodający mu "morskości". Całość dekoruj odrobiną świeżej bazylii. Gotowe