Pytanie na Śniadanie

WŁOSKIE INSPIRACJE JOLI KLESER cz. 3

PASTA ALLA NORMA
  • 3-4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki
  • 6 dużych pomidorów bez skóry ( lub 500 g pasaty pomidorowej)
  • 1 duży bakłażan 
  • 100 g mąki pszennej
  • 500 g ulubionego makaronu
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • bazylia - doniczka
  • ricotta sałata -150 g
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • olej słonecznikowy do smażenia
Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw aby się "spocił" Następnie papierem kuchennym odsącz nadmiar wody. Obtocz kawałki bakłażana w mące, nadmiar strzepnij i smaż do lekko złotego koloru na oleju słonecznikowym. Odłóż na ręcznik kuchenny aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Zagotuj wodę na makaron, posól ja i wrzuć makaron. Gotuj kilka minut aż będzie aldente. W tym czasie podsmaż na oliwie czosnek i łodyżki bazylii, po chwili dodaj pomidory pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i dorzuć usmażonego bakłażana. Ugotowany makaron wrzuć bezpośrednio do sosu. Wymieszaj wszystko razem wymieszaj. Posyp tartą ricottą oraz bazylią.

INSALATA DI POLIPO
  • ośmiornica
  • cebula podpalona na gazie
  • główka czosnku
  • pietruszka natka
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • liść laurowy
  • 5-6 ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • seler naciowy - kilka gałązek
  • oliwki czarne 50 g
  • natka pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • sól, czarny pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
Zagotuj wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała włóż do niej ośmiornicę na kilka sekund. Następnie przełóż ja do miski z zimna wodą ( lodem) Tą czynność powtórz 3 razy. Ośmiornica zahartowana, możesz ją gotować. Dodaj do garnka z wodą ośmiornicę, cebulę, czosnek i wszystkie przyprawy. Gotuj ok 1 h, do miękkości. Gdy będzie gotowa pokrój na małe kawałki. W tym czasie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Seler naciowy obierz i pokrój w plasterki. Przygotuj dressing: posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól, czarny pieprz oraz oliwę z oliwek dokładnie wymieszaj. Ośmiornicę zamarynuj w dressingu. Gdy ziemniaki się ugotują rozłóż je razem z selerem naciowym i oliwkami na płytkim talerzu, na górę daj zamarynowaną ośmiornicę. Wszystko posyp pietruszką, szczypta soli i pieprzu.
SYCYLIJSKIE CANNOLI
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g masła miękkiego
  • 1 jajko do posmarowania ciastek
  • 80 ml białego słodkiego wina
  • 1 l oleju
FARSZ 
  • ricotta 500 g
  • cukier puder do smaku
  • kawałki gorzkiej czekolady- 50 g
  • posiekana pistacja- 50 g
W misie miksera wymieszaj wszystkie suche składniki mąkę, sól, kakao i cukier puder. Miksując dodaj masło, jajko i wino, miksować  do połączenia się składników. Teraz ciasto przełożyć na stolnicę i zagniataj przez 2-3 min do powstania gładkiej kuli. Uformuj kulę, spłaszcz i zawiń w folię spożywczą i odłóż na 1 godz., żeby ciasto odpoczęło. Na oprószony mąką blat lub stolnicę wyłóż ciasto, odetnij ok. 1/4 . Ciasto musisz rozwałkować najcieniej jak się uda. Najlepsza jest do tego celu maszynka do makaronu, ale jeśli jej nie macie to wystarczy zwykły kuchenny wałek. Ciasto powinno być cieniusieńkie takie jak na faworki. Z ciasta wycinamy prostokąty, nawijamy je na foremki do rurek a brzeg ciasta smarujemy białkiem i sklejamy. Odkładamy. W średnim garnku rozgrzewamy olej. Do gorącego wkładamy ostrożnie ciastka nawinięte na foremki. Smażymy ok. 1-2 min, do zrumienienia. Przy pomocy szczypiec wyjmujemy cannoli i odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi lub stawimy foremki tak, aby nadmiar tłuszczu odciekał. Teraz przygotuj nadzienie. Ser ricotta wymieszaj z cukrem pudrem, nałóż do worka cukierniczego i nadziewaj przestygnięte rurki. Posiekaną czekoladą i pistacjami obsyp boki rurek wypełnione nadzieniem.
Więcej na ten temat