Lwowski winegret, czyli sałatka warzywna ze śledziem
Składniki na 4-5 porcji:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 seler,
- 1 cebula,
- 4 filety śledziowe z oleju,
- 1 kwaśne jabłko,
- 1 słoiczek marynowanych kurek,
- 1 puszka fasoli białej,
- 4 jajka,
- sól, pieprz,
- 200 ml majonezu dobrej jakości,
- 50 ml octu jabłkowego
Marchewki, pietruszki i seler obierz i ugotuj do miękkości. Pokrój w równą kostkę. Cebulę i jabłko pokrój w podobną kostkę i dodaj surowe do warzyw. Dodaj odsączone z zalewy kurki oraz opłukaną fasolę. Całość wymieszaj, odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki. Teraz czas na śledzia. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop octem jabłkowym. Zostaw na 20 minut a następnie odsącz nadmiar wody. Całość połącz majonezem. Schłodź w lodówce przez 2 godziny. Gotowe
Syrnyki, czyli racuszki serowe z rodzynkami
Składniki na 5 osób (około 15 małych racuszków):
- 500 g twarogu,
- 100 g cukru,
- 2 jajka,
- 4 czubate łyżki mąki,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- masło i olej do smażenia,
- 100 g rodzynek,
- cukier puder
Wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i 2 łyżki mąki. Odstaw na 20-30 minut. Rób z masy kulki, lekko je spłaszcz, obtocz w pozostałej mące i smaż na maśle z olejem, aż będą złociste. Posyp namoczonymi wcześniej rodzynkami i posyp cukrem pudrem. Gotowe