Pytanie na Śniadanie

UKRAIŃSKIE PRZYSMAKI cz. 1

Szybki barszcz ukraiński (wegetariański)
Składniki na 12 osób: 
  • 2 zestawy włoszczyzny; 
  • 500 g białej fasoli w puszce; 
  • ¼ białej kapusty; 
  • 4 ząbki czosnku; 
  • 1,5 kg buraków; 
  • 1 kg młodych ziemniaków; 
  • 10 łyżek kwasu lub koncentratu buraczanego; 
  • 4 suszone prawdziwki; 
  • sok z 4 cytryn; 
  • sól; pieprz; cukier; 
  • olej do smażenia; 
  • ziele angielskie; 
  • liście laurowe; 
  • 200 ml kwaśnej śmietany; 
  • 1 pęczek natki pietruszki; 
  • rękawiczki nitrylowe do tarcia buraków
W garnku o grubym dnie rozgrzej odrobinę oleju i wrzuć do niej starte na tarce warzywa z włoszczyzny oraz pociętego drobno pora lub/i cebulę jeśli będą w włoszczyźnie. Podsmaż całość krótko i dodaj poszatkowaną kapustę. Podsmaż i dodaj rozgniecione ząbki czosnku. Całość dopraw solą i pieprzem a następnie zalej 4-5 litrami zimnej wody i dodaj kilka liści laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Zacznij podgrzewać na małym ogniu. Zetrzyj buraki i razem z ich sokiem dodaj do zupy, gotuj przez kolejne 30 – 40 minut. W międzyczasie dodaj pocięte w grubą kostkę ziemniaki i namoczone wcześniej i poszatkowane prawdziwki i fasolę. Pod koniec gotowania sprawdź doprawienie i dodaj koncentrat z buraków. Wyłącz gaz i dodaj sok z cytryny. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i natką pietruszki. Gotowe

Banosz, czyli kasza kukurydziana z bryndza (opcjonalnie ze skwarkami)
Składniki na 4-5 porcji: 
  • 450 ml tłustej śmietany, 
  • 450 ml wody, 
  • 250 g kaszy kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka cukru, 
  • sól, 
  • 100 g sera bryndza, 
  • 100 g wędzonego boczku (opcjonalnie)
W małym garnku podgrzej wodę ze śmietaną, cukrem oraz solą. Gdy zacznie się gotować zacznij wsypywać powoli kaszę kukurydzianą cały czas ją mieszając. W międzyczasie pokrusz ser bryndza i stop pocięty w kostkę boczek na skwarki. Wykładaj banosz i posyp go pokruszoną bryndzą i ewentualnie skwarkami. Gotowe
Lwowski winegret, czyli sałatka warzywna ze śledziem
Składniki na 4-5 porcji: 
  • 2 marchewki, 
  • 2 pietruszki, 
  • 1 seler, 
  • 1 cebula, 
  • 4 filety śledziowe z oleju, 
  • 1 kwaśne jabłko, 
  • 1 słoiczek marynowanych kurek, 
  • 1 puszka fasoli białej, 
  • 4 jajka, 
  • sól, pieprz, 
  • 200 ml majonezu dobrej jakości, 
  • 50 ml octu jabłkowego
Marchewki, pietruszki i seler obierz i ugotuj do miękkości. Pokrój w równą kostkę. Cebulę i jabłko pokrój w podobną kostkę i dodaj surowe do warzyw. Dodaj odsączone z zalewy kurki oraz opłukaną fasolę. Całość wymieszaj, odsącz z nadmiaru wody i dopraw solą oraz pieprzem. Jajka ugotuj na twardo, przestudź i pokrój w kostkę. Dodaj do sałatki. Teraz czas na śledzia. Całość dopraw solą, pieprzem i skrop octem jabłkowym. Zostaw na 20 minut a następnie odsącz nadmiar wody. Całość połącz majonezem. Schłodź w lodówce przez 2 godziny. Gotowe

Syrnyki, czyli racuszki serowe z rodzynkami
Składniki na 5 osób (około 15 małych racuszków): 
  • 500 g twarogu, 
  • 100 g cukru, 
  • 2 jajka, 
  • 4 czubate łyżki mąki, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • masło i olej do smażenia, 
  • 100 g rodzynek, 
  • cukier puder
Wymieszaj twaróg, cukier, cukier waniliowy, jajka i 2 łyżki mąki. Odstaw na 20-30 minut. Rób z masy kulki, lekko je spłaszcz, obtocz w pozostałej mące i smaż na maśle z olejem, aż będą złociste. Posyp namoczonymi wcześniej rodzynkami i posyp cukrem pudrem. Gotowe
Więcej na ten temat