Pieczony arbuz z mozarella
- plastry arbuza
- plastry świeżej mozzarelli
- dodatkowe posiekane pistacje
PESTO:
- Garść pietruszki
- 10-12 świeżych liści bazylii
- świeżych liści tymianku
- prażone solone pistacje
- Klarowane masło
- Ser długo dojrzewający np. bursztyn
Zacznij od zrobienia pesto. Połącz natkę pietruszki, bazylię, tymianek i pistacje w robocie kuchennym. Pulsuj 20-25 razy, aż do drobnego posiekania. Wlej roztopione klarowane masło ostudzone i miksuj tylko do momentu połączenia. Odłożyć na bok.
Rozgrzej grill na średnim poziomie. Posmaruj plastry arbuza roztopionym masłem. Grilluj z jednej strony przez 4-5 minut lub do momentu, aż pojawią się karmelizowane i ślady na grillu. Odwróć arbuza i dodaj plasterki mozzarelli. zamknij pokrywę grilla i grilluj przez kolejne 2–3 minuty, aż ser się roztopi. Wyjmij z grilla, nałóż pesto, dodatkowe pistacje i delikatnie polej płynnym miodem.
Pieczone ziemniaki z serem gouda
- 4-5 ziemniaków
- Brokuł
- Śmietana kwaśna 18%
- Szczypiorek
- Ser gouda
- Ser cheddar
- Sól
- Pieprz
Upieczone w piekarniku ziemniaki Przekrój na pół i wyłóż łyżką większość miąższu ziemniaków i umieść go w misce. Posmaruj roztopionym masłem wierzch i spód każdej skórki ziemniaka.
Wymieszaj około 1 szklanki sera, kwaśnej śmietany oraz soli i pieprzu z miąższem ziemniaków. Dobrze wymieszaj. Posyp ziemniaki serem i piecz jeszcze 16–18 minut.
Pieczony camembert z figami i miodem
- 1 opakowanie sera camembert
- 4 świeże figi
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
- łyżeczka świeżych listków oregano
- sól, pieprz
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Duży ser wyjmujemy z opakowania. 3 figi tniemy w drobne kawałku i wrzucamy do miski, skrapiamy octem balsamicznym, polewamy miodem i łączymy z orzechami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy mieszaninę na ser i pieczemy przez 15 min. Po wyjęciu dekorujemy ćwiartkami pozostałej figi i posypujemy listkami oregano.