Pytanie na Śniadanie

PODRÓŻUJ I ODKRYWAJ NOWE SMAKI

Podlasie - babka ziemniaczana w sosie kurkowym
  • 10 dużych ziemniaków
  • 35 dag boczku wędzonego
  • 15 dag słoniny w przyprawach
  • 2 jaja
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz mielony
  • sól
  • majeranek
  • 1 łyżka śmietany
  • mąka
  • tłuszcz do formy
  • 400g kurek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego
Ziemniaki obrać, umyć i utrzeć na drobnych oczkach tarki. Odcedzić na sitku, po chwili zlać wodę a pozostałą na dnie miski skrobię dodać do ziemniaków. Wędzony boczek oraz słoninę kroimy w drobną kosteczkę, po czym podsmażamy na patelni. Następnie wraz z gorącym tłuszczem wlewamy do masy ziemniaczanej. Wbić jaja, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać cebulę pokrojoną w kosteczkę, łyżkę śmietany oraz czosnek. Dodać maki do momentu aż ciasto będzie gęste ciasto było dość gęste. Dokładnie wymieszać całą masę. Do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przełożyć masę ziemniaczaną i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Piec ok 1 – 1,5 godziny.
Sos – oczyszczone kurki podsmażyć z siekana cebulą i czosnkiem na maśle. Kiedy lekko zmiękną połączyć ze śmietaną i gotować ok 4 minut. Sos lekko zgęstnieje i kiedy lekko przestygnie dodać ocet partiami i doprawić do smaku

Arancini z ragout (gulaszem mięsno warzywnym) 
  • Składniki na ok 15 arancini
  • 350g ryżu do risotto
  • 100g cebuli
  • 750ml bulionu jarskiego
  • 5 jaj
  • 150g bułki tartej
  • 400ml oleju rzepakowego do smażenia
  • 400g mięsa wołowego mielonego
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3 laski selera
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 główka czosnku
  • 500ml czerwonego wina
  • Olej do smażenia
  • 300g bułki tartej
Baza do risotto - Cebulkę siekamy i szklimy na patelni z odrobiną oleju. Dodajemy ryz i dokładnie wymieszamy. Podlewamy całość białym winem i gotujemy ok 5 minut. Kiedy wino odparuje podlewamy bulionem jarskim I gotujemy ok 25 minut. Na końcu dodajemy tarty parmezan i odstawiamy do wystygnięcia.
Ragout – mięso zasmażamy w rondlu, dodajemy tarte warzywa, drobno posiekany czosnek i zioła i kontynuujemy smażenie aż wszystko się lekko zazłoci. Dodajemy koncentrat pomidorowy, czerwone wino i wolno dusimy ok 1 godzinę. Podlewamy woda lub bulionem tak aby powierzchnia mięsa była cały czas przykryta płynem. Po godzinie doprawiamy do smaku i studzimy.
Arancini – małą porcje wystudzonego risotto - ok 50g rozpłaszczamy na dłoni, na środku układamy zimne ragout, następnie zamykamy i rolujemy kuleczki. Gotowe panierujemy w jaju I bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu w temp. 180C – ok 5-7 minut na złoto.
Pomidorowa Tatin
Składniki na 1 kruchy spód o średnicy 15-18cm
  • 200g mąki
  • 1 jajo
  • 100g masła (20g do wysmarowania blaszki)
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 50g cukru
Nadzienie do tarty
  • 300g cukru
  • Ok 1,5 kg pomidorów
  • 1 główka czosnku
  • 250g sera koziego
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 100 ml extra virgine
  • 50ml białego octu winnego
  • Kilka gałązek tymianku
Mąkę siekać z masłem i solą, dodać żółtka i kwaśną śmietanę. Odstawić do leżakowania w lodówce na 30minut. Cukier roztopić na patelni (nie mieszać łyżką) i podgrzać aż uzyska barwę karmelu. Wylać do formy wyłożonej pergaminem. Na karmelu ułożyć pomidory przekrojone na pół, posypać, połamanym serem, tymiankiem solą i pieprzem, skropić octem. Piec w 180 stopniach ok 25 minut.
Więcej na ten temat