Placki na napoju ayranie
- mąka 2 szk,
- jajka 4 szt,
- Ayran 400 g,
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
- 3 dojrzałe banany
- masło 4 łyżki
Do miski wlać napój Ayran, dodać jajka i olej , wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cukier i całość zmiksować. Na rozgrzaną, suchą patelnię nakładać łyżka porcje ciasta i smażyć na małym ogniu na złoty kolor.
Podawać z syropem klonowym, dżemem lub bitą śmietaną.
Chłodnik z cukinii na kefirze
- 2 cukinie
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- świeży koperek
- pestki dyni
- sos sriracha
- ser typu feta
Cukinię kroimy na części, blendujemy na gładki krem z maślanką. Dodajemy sól, pieprz. Koperek drobno siekamy i dodajemy do zmiksowanego chłodnika. Pestki dyni prażymy na suchej patelni tak, aby lekko się zarumieniły. Dla smaku do zupy możecie dodać odrobinę sosu sriracha. Podajemy na zimno z koperkiem, oliwą, prażonymi pestkami dyni i serem feta. Chłodnik z cukinii przechowujemy w lodówce.
Zdrowe koktajle na maślance w 3 wersjach
- 1 litr maślanki
- Mango
- Szpinak
- Banany
- Jagody
- Imbir
- Borówki
- Cytryna