RYBA W PAPILOTACH
- 400 g ryby
- oliwa
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- mała cukinia
- 2 marchewki
- 3 ugotowane ziemniaki
- 1 cytryna pokrojona w plasterki
- sól i pieprz
Obie papryki pokroić w kostkę, pozbywając się wcześniej gniazd nasiennych. Marchew obrać, pokroić w plastry. Cukinię oraz cytrynę umyć i pokroić w talarki. Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Włożyć do miski i skropić sokiem z cytryny. Posolić, obsypać pieprzem. Na kawałkach papieru do pieczenia ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki, marchew, cukinię, posypać ziołami. Ułożyć rybę, na niej kilka kawałków papryki i plaster cytryny. Zawinąć tak, aby para się nie wydostawała i ułożyć pakunki na blasze. Piec około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem otworzyć, skropić oliwą i udekorować według uznania.
JAGODOWE MUFFINY
- 250 g jagód
- 500 g borówek
- 100 g roztopionego oleju kokosowego lub masła
- 125 ml mleka
- 2 jajka
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 170 g cukru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Jagody opłukać i osuszyć. Do miski wlać roztopiony olej kokosowy lub masło, dodać mleko, wymieszać, następnie dodać jajka, skórkę z pomarańczy i znów wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i dokładnie wymieszać. Delikatnie połączyć składniki z dwóch misek, dodać jagody (2 łyżki odłożyć na potem), delikatnie wymieszać. Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, posypać resztą jagód i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut.
PIECZONE BATATY
- 2 duże bataty
- 1 ogórek gruntowy
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanych listków mięty
Bataty umyć, zawinąć każdą połówkę w folię do pieczenia, położyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 1 godzinę lub do miękkości. Przekroić na pół, doprawić solą i pieprzem, podawać z tzatziki, posypać pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi, szczypiorkiem, skropić oliwą, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
TZATZIKI
Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z jogurtem greckim, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posiekaną miętą, doprawić solą i pieprzem.