Pytanie na Śniadanie

Kuchnia z rabarbarem w roli głównej - rabarbar pod kruszonką

Celina Statkieiwcz w kuchni PnŚ przyrządza dziś: łososia z pieczonym rabarbarem, pomarańczą i bazylią, rabarbar pod migdałowo-owsianą kruszonką z karmelem i imbirem oraz brownie z rabarbarem.

Łosoś z pieczonym rabarbarem, pomarańczą i bazylią
  • 0,5 kg łososia 
  • 2 szkl. rabarbaru
  • 1 łyżeczka skórki z pomarańczy
  • 3 łyżki soku z pomarańczy
  • 10 listków bazylii
  • 1/3 szkl. brązowego cukru
  • 2 łyżki wody
  • sól i pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Kroimy rabarbar w 5-milimetrowe kawałki. Do niedużego żaroodpornego naczynia wkładamy rabarbar. Dodajemy cukier, skórkę i sok z pomarańczy, liście bazylii i wodę. Łososia doprawiamy solą i pieprzem.

RABARBAR POD MIGDAŁOWO-OWSIANĄ KRUSZONKĄ Z KARMELEM I IMBIREM
  • 1 kg rabarbaru
  • 25 g zimnego masła (do kruszonki) + 1 łyżka (do rabarbaru)
  • 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru
  • 9 łyżek brązowego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek płatków owsianych górskich
  • 6 łyżek migdałów
Na początek rabarbar pokrój w ok. 5 cm kawałki. Na dużej patelni lub w garnku rozpuść 1/2 szklanki wody połączone z 6 łyżkami cukru. Powstały później syrop podgrzewaj na średnim ogniu (nie mieszając), tak żeby zaczął się karmelizować. Następnie dodaj pokrojony rabarbar i podsmażaj przez około 5 minut, aż będzie miękki. W tym czasie dodaj łyżkę masła i imbir. Tak przygotowany rabarbar przełóż do żaroodpornej formy o wymiarach 20 x 20 cm. W naczyniu połącz płatki owsiane z mąką, 3 łyżkami cukru i dodaj pokrojone na drobną kostkę zimne masło. Wszystko razem ugniataj palcami do połączenia składników i powstania kruszonki. Uzyskaną w ten sposób kruszonkę rozsyp na rabarbarze i posyp ją płatkami migdałowymi. Na zakończenie piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut. Ciepły rabarbar pod kruszonką smakuje doskonale w towarzystwie mleka kokosowego.

BROWNIE Z RABARBAREM
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 i 1/2 szkl. brązowego cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. kakao
  • aromat waniliowy
  • 2 łodygi rabarbaru
200 g gorzkiej czekolady, masło i brązowy cukier umieszczamy w szklanej misce i rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Jajka ubijamy przez kilka minut na jasną puszystą masę. Dodajemy do nich przestudzoną, czekoladową masę i ponownie miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem (lub 180 w funkcji góra-dół). Średniej wielkości kwadratową blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do przygotowanego ciasta dodajemy kilka kropli aromatu waniliowego, mąkę i kakao. Dokładnie mieszamy. Pozostałe 100 g czekolady drobno siekamy i dodajemy do masy. Wykładamy do blaszki. Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru. Pieczemy przez 25-30 minut, aż rabarbar zmięknie, a wokół pojawi się czekoladowa, chrupiącą skorupka. Brownie kroimy po lekkim wystudzeniu. Smacznego!
Więcej na ten temat