Dziś w naszej kuchni w roli głównej ogórki małosolne! Małgorzata Kurek – blogerka kulinarna, wykorzysta je do przyrządzenia chłodnika z ogórka małosolnego, grubego szczypioru, rzodkiewki i koperku z jajkiem; dipu z sera feta, jogurtu naturalnego, czosnku i ogórków małosolnych; śniadaniowej pasty z makreli, jajka i ogórka małosolnego oraz lekkich pulpecików z mięsa drobiowego z sałatką z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego.
- 1 kg ogórków,
- 1 litr gorącej wody do której dodaję 2 łyżki soli i 1 łyżkę octu
- Zestaw do kiszenia (koper, chrzan, 4-5 ząbki czosnku)
- mała garstka gorczycy
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)
- 1 gałązka liści wiśni,
- 2 gałązki kopru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
- 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli
- Torebka strunowa z dobrym zamknięciem
- 3 ogórki małosolne
- 2 ogórki świeże
- 2 ząbki czosnku
- 1 l kefiru
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka kopru
- ½ pęczka rzodkiewek
- sól, pieprz
- 4 jajka na twardo
- 2 ogórki małosolne
- 1 kostka sera feta
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koperku
- 2 jajka na twardo
- 3 ogórki małosolne
- 1 wędzona makrela
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- posiekany szczypiorek
- 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
- mleko lub woda do namoczenia bułki
- 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- mąka pszenna do obtoczenia
- olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 300 g ugotowanego bobu
- 4 ogórki małosolne
- 1 pęczek koperku
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki oliwy
- 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
- szczypta cukru
- sól, pieprz