Pytanie na Śniadanie

Ogórki małosolne jak u babci - pasta z makreli

Dziś w naszej kuchni w roli głównej ogórki małosolne! Małgorzata Kurek – blogerka kulinarna, wykorzysta je do przyrządzenia chłodnika z ogórka małosolnego, grubego szczypioru, rzodkiewki i koperku z jajkiem; dipu z sera feta, jogurtu naturalnego, czosnku i ogórków małosolnych; śniadaniowej pasty z makreli, jajka i ogórka małosolnego oraz lekkich pulpecików z mięsa drobiowego z sałatką z kaszy pęczak, bobu i ogórka małosolnego.

Ogórki małosolne, metoda tradycyjna
  • 1 kg ogórków,
  • 1 litr gorącej wody do której dodaję 2 łyżki soli i 1 łyżkę octu
  • Zestaw do kiszenia (koper, chrzan, 4-5 ząbki czosnku)
  • mała garstka gorczycy
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy końcówki. Ogórki układamy w słoiku lub glinianym naczyniu, dodajemy zestaw do kiszenia,
gorczycę i zalewamy wszystko roztworem wody z octem i solą. Zostawiamy pod przykryciem na minimum całą noc. Stan ukiszenia ogórków zależy od panujących warunków atmosferycznych. Najlepiej i najszybciej kiszą się gdy za oknem panuje upalne lato!

Ogórki małosolne, metoda na sucho
  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 korzeń chrzanu pokrojony na małe części (ok. 8-10 cm)
  • 1 gałązka liści wiśni,
  • 2 gałązki kopru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 4-5 ząbków czosnku pokrojonych w plasterki
  • 2 płaskie łyżeczki miałkiej soli
  • Torebka strunowa z dobrym zamknięciem
Ogórki dokładnie myjemy i obcinamy końcówki. Czosnek rozgniatamy, a chrzan kroimy na małe kawałki. Do woreczka strunowego wkładam 1 kg ogórków, woreczek musi dobrze się zamykać, ewentualnie można woreczek szczelnie związać gumką. Dodajemy ząbki czosnku, kilka kawałków chrzanu, sól delikatnie potrząsamy woreczkiem tak aby sól była rozprowadzona po ogórkach. Dodajemy koper, liście wiśni i ponownie rozprowadzamy sól w woreczku. Woreczek z ogórkami wkładamy na 4 godziny do lodówki, a potem zostawiamy na minimum 20 godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie ogórki są już dobre do jedzenia.

Chłodnik z ogórków małosolnych
  • 3 ogórki małosolne
  • 2 ogórki świeże
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l kefiru
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka kopru
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • sól, pieprz
  • 4 jajka na twardo
Ogórki ścieramy na grubej tarce. Rzodkiewki kroimy na kawałki. Siekamy szczypior i koperek. Do dużej miseczki wlej kefir, dodaj jogurt, następnie ogórki, rzodkiewki, koper i szczypior. Dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz, dopraw do smaku. Odstaw na 30 min do lodówki.
Dip z ogórkiem małosolnym i serem feta
  • 2 ogórki małosolne
  • 1 kostka sera feta
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koperku
Ogórki zetrzyj na drobnej tarce, odciśnij nadmiar soku. Wyciśnij czosnek. Dodaj ser feta rozgnieciony widelcem, jogurt oraz majonez. Dodaj koperek. Dokładnie wymieszaj

Pasta z makreli, ogórkiem małosolnym i jajkiem
  • 2 jajka na twardo
  • 3 ogórki małosolne
  • 1 wędzona makrela
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • posiekany szczypiorek
Obierz dokładnie makrelę, aby nie zostały ości, podziel na małe kawałki. Obierz i pokrój drobno jajko. Ogórki zetrzyj na tarce. Dodaj musztardę i jogurt. Połącz wszystkie składniki. Posyp całość szczypiorkiem

Drobiowe kotleciki z sałatką z bobu, kaszy pęczak i ogórków małosolnych
Drobiowe pulpeciki:
  • 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka)
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1/2 kg mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do podsmażenia, około 1 - 2 łyżki
Bułkę zalać mlekiem lub wodą, odstawić do namoczenia na około 15 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać, następnie uformować niewielkie kulki, otoczyć je w mące i krótko podsmażyć na oleju. Gotowe pulpeciki włożyć do garnka i poddusić pod przykryciem. 

Sałatka z bobu, kaszy bulgur i ogórków małosolnych
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 300 g ugotowanego bobu
  • 4 ogórki małosolne
  • 1 pęczek koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki oliwy
  • 1 łyżka octu jabłkowego/winnego
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz
Ugotować kaszę wg instrukcji na opakowaniu. Bób ugotować w lekko osolonej wodzie przez 15 minut, odcedzić. Ostudzony wyłuskać z łupinek. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Koperek wypłukać, osuszyć i posiekać. Wymieszać oliwę, cukier, ocet i przeciśnięty przez praskę czosnek. dodać do smaku sól i pieprz. Z tak przygotowanym dressingiem wymieszać kaszę, bób i ogórki
Więcej na ten temat