Drożdżówki
- 1 arkusz ciasta filo (ok 15 ciastek)
- rozpuszczone masło (do smarowania arkuszy ciasta)
krem:
- 1l mleka
- 2 laski wanilii
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka semoliny
- zest z 2 cytryn
- miód
Wlej mleko do garnka. Laskę wanilii przetnij wzdłuż, wydrąż ziarenka i przełóż laskę z ziarenkami do mleka. Zagotuj, wyjmij wygotowaną laskę. Jajka ubij na puszystą masę z cukrem. Wlewaj ciepłe mleko do jajek i ubijaj, ciągle mieszając. Przełóż do garnka i podgrzewaj, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Dodaj semolinę i mieszaj do otrzymania konsystencji budyniu. Dodaj zest, wymieszaj, odstaw. Ciasto filo potnij na pasy o grubości ok 10 cm. Weź jeden płat, posmaruj go masłem i nałóż na niego kolejny. Na dół płatu nałóż łyżkę kremu, zawiń dolny, lewy i prawy brzeg, zwiń ciasto jak napoleonkę. Powtarzaj czynność z kolejnymi płatami aż do wykończenia całego arkusza. Ułóż ciastka luźno na blaszce, posmaruj od góry masłem i piecz w 180 stopniach przez 15-20 minut. Przed podaniem polej miodem, najlepiej tymiankowym.
CHLEBEK Z SEREM ŻÓŁTYM ORAZ NADZIENIEM Z GRILLOWANYCH WARZYW
- 1 kg mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka cukru
- 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka soli
- 500-600 ml ciepłej wody
- 1 słoiczek zielonego pesto
- grillowane warzywa
- 200 g startego sera żółtego (gouda)
- kilka plastrów ulubionej szynki
Do małej miseczki ceramicznej (nie metalowej) wrzuć drożdże, cukier i łyżeczkę mąki oraz ok 100 ml ciepłej wody (uwaga nie gorącej). Poczekaj kilkanaście minut, aż drożdże zaczną działać. Następnie zawartość całej miseczki dodaj do mąki. Dolej resztę wody i ugniataj aż uzyskasz elastyczne ciasto. Może będzie trzeba dodać więcej wody. Uformuj kulę, przykryj ręcznikiem aby nie obeschło i odstaw ciasto do wyrośnięcia na min 1 godz. Następnie delikatnie rozwałkuj ciasto wysmaruj pesto, rozsyp warzywa, szynkę i ser. Delikatnie zwiń całość w rulon. Odstaw do wyrośnięcia na jakieś 30 min. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 st. Piecz ok. 45-60 min.
NALEŚNIK Z SERA BIAŁEGO I MLEKA
- 2 łyżki masła
- 3 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g twarogu
- 2 żółtka laska wanilii
- 2 szklanki jagód lub malin
- 1 łyżka cukru pudru
Mleko, jajka,mąkę oraz sól i cukier dobrze wymieszaj ( możesz wykorzystać blender) Na patelni rozgrzej masło i jednym ruchem wlej całą zawartość mieszaniny na patelnię i wstaw do pieca 180 st. Piecz 15-20 min aż boki będą rumiane. W tym czasie utrzyj żółtka z cukrem, wanilią i serem białym. Gdy naleśnik się upiecze podawaj go z serem oraz owocami.