Pytanie na Śniadanie

W PNŚ DANIA Z GRILLA CERAMICZNEGO cz. 1

Grillowane marchewki z glazurą miso
  • 4 młode marchewki
  • 1 łyżeczka jasnego miso
  • 1 łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • szczypta gochugaru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Marchewki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy je na rozgrzanym grillu i grillujemy przez około 5-6 minut, w zależności od wielkości. Miso mieszamy z miodem, gochugaru, solą i olejem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W trakcie grillowania smarujemy marchewki glazurą miso. Zależy nam na tym, aby marchewki były dobrze zarumienione i lekko chrupiące. Tak przygotowane marchewki możemy posypać prażonym sezamem i świeżą kolendrą.

Grillowane podudzia z kurczaka po azjatycku
  • 4 trybowane podudzia z kurczaka ze skórą
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych listków kolendry
Sos sojowy mieszamy z miodem, sambalem, drobno posiekanym czosnkiem i kolendrą. Tak przygotowaną marynatą nacieramy kurczaka i odstawiamy Zamarynowane kurczaki nabijamy na wcześniej namoczone patyki do szaszłyków i grillujemy około 10 minut.

Krewetki w sosie ostrygowym i chilli
  • 16 surowych krewetek o rozmiarze 16/20
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 mała posiekana papryczka chilli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 posiekane drobno ząbki czosnku
Aby przygotować marynatę mieszamy sos ostrygowy z olejem rzepakowym, olejem sezamowym, chilli, sosem sojowym i posiekanym czosnkiem. Krewetki oczyszczamy i wkładamy do marynaty na godzinę. Następnie nabijamy krewetki na patyki do szaszłyków – 4 szaszłyki po 4 krewetki. Grillujemy na mocno rozgrzanym grillu po maksymalnie 2 minuty z każdej strony. Doskonałym dodatkiem do takich krewetek będzie domowy majonez.
 Grillowane boczniaki z sosem sojowym i kolendrą
  • 8 dużych boczniaków
  • 80 ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanych listków kolendry
  • szczypta gochugaru lub ostrej papryki
Sos sojowy mieszamy z miodem, posiekanym czosnkiem, kolendrą i gochugaru. Boczniaki układamy na mocno rozgrzanym grillu. Grillujemy do uzyskania chrupkości i zarumienienia. W trakcie grillowania smarujemy kilkukrotnie wcześniej przygotowanym sosem.

Pasta z grillowanego bakłażana
  • 1 duży bakłażan
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ostrej papryki
  • sok z połowy limonki
  • sól
Bakłażana grillujemy na mocno rozgrzanym grillu do uzyskania bardzo miękkiego miąższu. Gdy bakłażan jest już miękki, obieramy go ze skóry, drobno siekamy i doprawiamy pastą tahini, kminem, jogurtem, posiekanym czosnkiem, kolendrą, ostrą papryką i sokiem z limonki. Całość dokładnie mieszamy na pastę.

Grillowane banany ze słonym karmelem kokosowym, malinami i migdałami
  • 4 banany
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 150 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • świeże maliny
  • pieczone płatki migdałowe
W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy cukier. Gdy się rozpuści, wlewamy mleko kokosowe i wolno gotujemy przez około 10-15 minut. Po tym czasie doprawiamy solą i studzimy. Banany w skórce układamy na mocno rozgrzanym grillu i grillujemy do momentu, aż będą czarne i nabiorą miękkości. Zdejmujemy z grilla, rozcinamy skórkę, przekładamy miąższ do miski, polewamy słonym karmelem i posypujemy świeżymi malinami i pieczonymi płatkami migdałowymi.
Więcej na ten temat