Pytanie na Śniadanie

ŚNIADANIE WEDŁUG JOLI KLESER I ŁUKASZA KONIKA - pieczona chałka

Przepisy Jolanta Kleser:
Pieczona chałka na słodko
  • miód drachimski wielokwiatowy 
  • truskawka kaszubska 500 g
  • CHAŁKA 1 szt.
  • mleko 500 ml
  • 2 jajka
  • mięta do ozdoby
  • masło do smażenia
Chałkę pokrój w grube plastry. W misce wymieszaj jajka z mlekiem i odrobiną miodu. Każdą kromkę zanurz w mleku i smaż na patelni z niewielką ilością masła. W tym czasie zrób tatar z truskawek. Umyj je i pokrój w kostkę i dodaj posiekaną mięte. Gdy tosty są rumiane wyjmij na talerz i ozdób tatarem z truskawki. Polej miodem według uznania.

Polska zapiekanka z oscypkiem oraz kiełbasą Lisiecką
  • 2- 3 szt. redykołki
  • 100 g kiełbasy Lisieckiej
  • 5 jajek 
  • 5 obranych ziemniaków
  • oliwa
  • sól, czarny pieprz
  • papryka mielona wędzona
Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w oliwie przez kilka minut. Jak będą miękkie odsącz z tłuszczu. Jajka wymieszaj widelcem, ser i kiełbasę pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i wrzuć na nią ziemniaki, ser i kiełbasę. zalej to mieszaniną jajek i potrząsając patelnią smaż aż jajka się zetną. Przełóż na drugą stronę i poczekaj aż wszystko się ładnie zarumieni.


Przepisy Łukasz Konik:
Mini naleśniki z sosem miodowym z truskawkami 
  • Mąka 0,4 kg
  • Woda gazowana 0,1 litra
  • Mleko 0,1 litra
  • Jaja 3 szt. 
  • Cukier biały 2 łyżeczki
  • Olej rzepakowy do smażenia 
Wszystkie składniki razem połączyć tak aby powstało ciasto naleśnikowe. Smażyć na rozgrzanym oleju. 

Sos miodowy z orzechami:
  • Śmietanka 36% - 0,5 litra
  • Miód gryczany drachimski 
  • Truskawka kaszubska 0,3 kg
  • Orzech włoski 0,1 kg
Cukier rozpuścić (lekko skarmelizować) dodać śmietankę.  Gotować do zgęstnienia. Orzech włoski podprażyć na patelni. Dodać miód. Całość lekko połączyć. Podawać z naleśnikami oraz z truskawkami. 

Zawijańce z serem korycińskim 
Ciasto:
  • Drożdże świeże 50g
  • Mąka pszenna 0,4 kg
  • Woda 0,1 litra
  • Szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Pozostawić do wyrośnięcia. 

Farsz:
  • Ser koryciński swojski 0,3 kg
  • Koncentrat pomidorowy 4 łyżki 
  • Olej rzepakowy 
  • Czosnek świeży 2 ząbki 
  • Papryka świeża 1 szt. 
  • Cebula szalotka 2-3 szt.
  • Małe pomidorki 0,2 kg
  • Szczypior 2 pęczki 
  • Pieczarka 200g
  • Majeranek suszony 
  • Sól, pieprz
Ciasto cienko rozwałkować. Posmarować sosem (koncentrat pomidorowy, czosnek drobno posiekany oraz olej rzepakowy). Pieczarkę przesmażyć z cebulą. Ułożyć cienko pokrojone warzywa. Na koniec zetrzeć ser koryciński. Posypać majerankiem. Zawinąć rulon i piec w 2000C przez około 8-10 minut. 

Więcej na ten temat