Pasta z bobu
- bób 500 g
- sol, czarny pieprz do smaku
- sok z cytryny oraz zest do smaku
- szczypta chilli
- świeża mięta do posypania
- feta 250 g
- oliwa z oliwek do polania
- dobrej jakości pieczywo na zakwasie
Bób ugotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty. Następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki. 2/3 bobu z niewielką ilością oliwy szybko pulsacyjnie zmiksuj , dopraw solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj i dodaj sok i zest z cytryny i szczyptę chilli. Kromki wrzuć na patelnie i opiecz z dwóch stron. Upieczoną kromkę posmaruj pastą, posyp bobem w całości i pokrusz odrobinę fety. Od góry polej oliwą i posyp posiekaną miętą.
Letnia zupa z bobem
- 2 łyżki masła lub oliwa
- 2 szalotki, posiekane
- 1 por, biała część posiekana
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 5-6 ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- pęczek kopru, nóżki i nać osobno
- 100 g zielonego groszku
- 250 g zblanszowanego, obranego bobu
- 1l bulionu
- 3 łyżki śmietanki 18%
- sok z cytryny (do smaku)
- sól, pieprz
Na dnie dużego garnka rozgrzej masło lub oliwę. Wrzuć por, szalotki i posiekane nóżki kopru, podsmaż. Dodaj czosnek, zeszklij. Dopraw solą, pieprzem. Wrzuć ziemniaki, przesmaż i zalej bulionem. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie. Dorzuć groszek i bób. Gotuj kilka minut, aż wszystkie warzywa dojdą. Zapraw śmietanę z kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka, wymieszaj. Dopraw do smaku, skrop cytryną, dosyp posiekaną natkę kopru i podawaj.
Cygaretki z ciasta filo
- 250 g mielonego twarogu
- 500 g ugotowanego bobu
- ½ szklanki tartego parmezanu
- pęczek mięty
- sok z ½ cytryny
- sól, pieprz
- masło 100 g
- jogurt grecki 250 ml
- 1 łyżka harissy
Bób zblenduj pulsacyjnie z solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miętą. Wymieszaj z twarogiem i parmezanem. Ciasto filo potnij na długie prostokąty o szerokości 5 cm.Przełóż do rękawa cukierniczego. Posmaruj je roztopionym masłem, wyciśnij trochę farszu na każdym z nich ( na dole) Następnie zawiń z każdego boku i roluj do samej góry. Wszystkie posmaruj masłem i ułóż na blaszce do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st ok 15 min ( aż się zarumienią) Podawaj z jogurtem doprawionym harissą