Przepis na własna tortillę
Placki Tortilla
Składniki na 6 szt
- 250 g mąki pszennej
- 170 ml ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
Mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do miski. Mleko podgrzać w rondelku, ma być gorące, lecz nie wrzątek, wlać je do składników sypkich, na końcu dodać olej. Ciasto wyrabiać koło 7 minut (powinno być elastyczne). Ciasto podzielić na 5 części średnica 25 cm i rozwałkować na kształt koła, smażyć na suchej rozgrzanej patelni (30 sekund do minuty). Tortille przykryć wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut.
Deser - budyń kokosowy z rabarbarem
Składniki dla 4 osób
- 2 szkl. mleka kokosowego
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 laska wanilii
- 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
- pieczony rabarbar:
- 6-8 łodyg rabarbaru,
- 2 łyżki cukru
- woda
- Odrobina płatków kokosa do dekoracji
Wykonanie (jeśli masz ochotę na deser na ciepło, zacznij od przygotowania rabarbaru, jeśli wolisz deser na zimno - najpierw przygotuj budyń i odstaw go na 30- 60 minut do lodówki, a rabarbar przygotuj dopiero przed podaniem): Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm. Do żaroodpornego naczynia nalewamy trochę wody (wystarczy, żeby przykryła dno), wkładamy rabarbar i posypujemy cukrem. Całość mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez ok. 20 minut, w trakcie pieczenia dobrze jest przemieszać rabarbar okazjonalnie. Gotowy, pieczony rabarbar podajemy na ciepło. W garnku połączyć 1 szklankę mleka kokosowego i mleczko kokosowe. Dodaj ziarenka laski wanilii i samą laskę oraz cukier. Całość połączyć w rondlu i wolno podgrzać. W miseczce połączyć pozostałą szklankę mleka i mąkę ziemniaczaną. Gdy mleko w garnku się zagotuje, zdjąć je z ognia i wyjąć wygotowaną laskę wanilii. Gotować na małym ogniu przez 2-3 minut, aż budyń zgęstnieje, często mieszając. Gotowy budyń przelać do miseczek/szklanek i odstaw do schłodzenia lub podaj na ciepło z rabarbarem.