Pytanie na Śniadanie

11_06 cz. 4

Zrealizowano we współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych w ramach Zadania „Polska pełna mleka” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka.
Sernik z solonym karmelem
Masa serowa:
  • 1 kg sera białego tłustego
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z 1 limonki
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód:
  • 150 g ulubionych herbatników
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 60 g masła
solony karmel:
  • 1/2 szklanki cukru
  • śmietanka 30 % 100 ml
  • szczypta soli
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe, bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj masło. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek. Następnie dodaj skórkę z limonki. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h. Przy tak ubitych żółtkach i białku naturalne jest, że sernik opadnie. Ja uwielbiam jego rustykalny charakter. Teraz wykonaj solony karmel.Cukier karmelizujemy na patelni i zalewamy śmietanką. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, lekko solimy i studzimy. Po upieczeniu polej solonym karmelem.
 
Jogurt z własnoręcznie zrobioną granolą
  • Jogurt 500 ml
Granola
na jeden słoik:
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • ½ szklanki chia
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • Truskawki 500g
  • kardamon
  • cukier trzcinowy
Do żaroodpornego pojemnika wyłożonego papierem wsyp płatki, ziarna i pestki, opcjonalnie przyprawy. Wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając granolę, by równo się rumieniła. Po tym czasie dodaj olej i syrop, wymieszaj i wstaw do piekarnika jeszcze na 5-10 minut. Przesyp do szczelnego słoika, przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Truskawki wrzuć na patelnię z przyprawami i karmelizuj kilka minut. Jogurt przełóż do miseczki, posyp granolą oraz owocami.
 
Zapiekanka z ziemniakami na sposób meksykański
  • 8 ziemniaków cienko pokrojonych
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • szczypta płatków chilli
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 3 szklanki tartego żółtego sera 
  • oliwa 
  • sól, czarny pieprz
W dużym garnku pełnym solonej wody gotuj ziemniaki około 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok. Podczas gdy ziemniaki gotują się, mieszaj usmaż wołowinę z cebulą i czosnkiem na dużej patelni. Dodaj przyprawy sos pomidorowy  Gotuj na 5 minut, aż połączą się smaki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż połowę ziemniaków na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posyp 1 filiżanką sera. Dodaj połowę mieszanki wołowej na ser i rozprowadź równomiernie. Powtórz warstwy jeszcze raz, zachowując ostatni kubek rozdrobnionego sera. Piecz przez 25 minut, aż będzie gorąco i lekko bulgotać. Posypać pozostałym serem i podsmażyć 1-2 minuty, aż będzie lekko złocisty.
Więcej na ten temat