Sernik z solonym karmelem
Masa serowa:
- 1 kg sera białego tłustego
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka z 1 limonki
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
Spód:
- 150 g ulubionych herbatników
- 50 g ulubionych orzechów
- 60 g masła
solony karmel:
- 1/2 szklanki cukru
- śmietanka 30 % 100 ml
- szczypta soli
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe, bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj masło. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek. Następnie dodaj skórkę z limonki. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h. Przy tak ubitych żółtkach i białku naturalne jest, że sernik opadnie. Ja uwielbiam jego rustykalny charakter. Teraz wykonaj solony karmel.Cukier karmelizujemy na patelni i zalewamy śmietanką. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, lekko solimy i studzimy. Po upieczeniu polej solonym karmelem.
Jogurt z własnoręcznie zrobioną granolą
Granola
na jeden słoik:
- 3 szklanki płatków orkiszowych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- ½ szklanki chia
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu klonowego
- Truskawki 500g
- kardamon
- cukier trzcinowy
Do żaroodpornego pojemnika wyłożonego papierem wsyp płatki, ziarna i pestki, opcjonalnie przyprawy. Wymieszaj. Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając granolę, by równo się rumieniła. Po tym czasie dodaj olej i syrop, wymieszaj i wstaw do piekarnika jeszcze na 5-10 minut. Przesyp do szczelnego słoika, przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu. Truskawki wrzuć na patelnię z przyprawami i karmelizuj kilka minut. Jogurt przełóż do miseczki, posyp granolą oraz owocami.
Zapiekanka z ziemniakami na sposób meksykański
- 8 ziemniaków cienko pokrojonych
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 ząbki czosnku drobno posiekane
- szczypta płatków chilli
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 3 szklanki tartego żółtego sera
- oliwa
- sól, czarny pieprz
W dużym garnku pełnym solonej wody gotuj ziemniaki około 8-10 minut, aż będzie al dente. Odcedź i odłóż na bok. Podczas gdy ziemniaki gotują się, mieszaj usmaż wołowinę z cebulą i czosnkiem na dużej patelni. Dodaj przyprawy sos pomidorowy Gotuj na 5 minut, aż połączą się smaki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ułóż połowę ziemniaków na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posyp 1 filiżanką sera. Dodaj połowę mieszanki wołowej na ser i rozprowadź równomiernie. Powtórz warstwy jeszcze raz, zachowując ostatni kubek rozdrobnionego sera. Piecz przez 25 minut, aż będzie gorąco i lekko bulgotać. Posypać pozostałym serem i podsmażyć 1-2 minuty, aż będzie lekko złocisty.