W PnŚ Święto szparaga cz. 2

Sałatka ze szparagów i kaszą jaglaną
  • Dwa woreczki kaszy
  • Jeden pęczek zielonego szparaga, dwa biagłego 
  • 1 czerwona cebula
  • 10 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • 10 dag sera grana padano
  • 4 kostki rosołowe
  • Czosnek niedźwiedzi
  • Olej
Szparagi obrać, pokroić w 2 cm kawałki, ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru, stopniowo - do średniej miękkości, ostudzić . Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju – ostudzić. Kaszę ugotować na sypko w bulionie z kostki rosołowej - bulion według przepisu ugotować - kaszę ostudzić, orzechy posiekać, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki ostudzone przełożyć do miski, dodać czubatą łyżkę czosnku niedźwiedziego, soli i pieprzu do smaku i delikatnie wymieszać. Gotowe.

Eskalopki szparagowe w sosie kurkowym
  • 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
  • 1kg szparaga białego
  • 60 dag kurek
  • 2 białe cebule
  • kostka masła
  • mąka tortowa
  • śmietana słodka 18%
  • sól, pieprz, vegeta, maggi
Polędwiczki wypłukać, po wypłukaniu kroimy w cienkie plasterki około 1cm. Następnie obsmażamy je z obydwóch stron na maśle, przyprawiając solą, pieprzem, vegetą i  kilka kropel maggi. Szparagi po opłukaniu obieramy ze skórki, kroimy w paski 2-3cm. Następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie około 5 min., do wody można dodać odrobinę cukru. Kurki po dokładnym wypłukaniu gotujemy do miękkości. Następnie wszystkie produkty  łączymy ze sobą, zagęszczamy mąką, doprawiamy do smaku. Na koniec zabielamy śmietaną. 

Roladki ze szparagami
  • schab około 1 kg,
  • szparagi około 1 kg
  • 1 serek topiony ze szczypiorkiem
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
Szparagi gotujemy al dente, schab kroimy w plastry, ubijamy, solimy i pieprzymy. Na każdym plastrze kładziemy po 2 lub 3 szparagi oraz kawałek serka topionego. Roladki zwijamy i smażymy na patelni. Następnie  robimy sos szparagowy. Szparagi gotujemy z solą i pieprzem w małej ilości wody, blend ujemy, dodajemy serek topiony. Roladki polewamy sosem szparagowym.​