Pijane żeberka
- żeberka wieprzowe
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól i czarny pieprz po 1 łyżeczce
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
sos:
- 3 łyżki ketchupu
- 100 ml soku jabłkowego lub ananasowego
- 200 ml whisky
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- oliwa z oliwek
- czosnek- 4 ząbki przeciśnięte przez praskę
- chilli - 1/2 łyżeczki
Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki i podgrzewamy chwilę. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, papryką i chilli. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni. Podsmażone żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią sosu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2-3 godziny.
Szarpana wieprzowina
- łopatka wieprzowa
- sól, czarny pieprz
- oliwa
Marynata:
- 2 szalotki drobno posiekane
- 4-5 ząbków czosnku drobno posiekane
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- kumin 1 łyżeczka
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- miód 1 łyżka
- oliwa
Łopatkę solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie z każdej strony przesmażamy. W drugim garnku robimy marynatę. Szalotkę i czosnek szklimy na oliwie doprawiając solą i pieprzem, dorzucamy resztę składników i redukujemy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy przesmażoną łopatkę. Wkładamy do piekarnika na 120-130 st i pieczemy 4-6h. Na ostatnie minuty podwyższamy temperaturę do 200 st w celu przyrumienienia.
A la wellington z polędwicy wieprzowej
- polędwiczka wieprzowa
- sól, czarny pieprz
- oliwa
- cebula drobno posiekana
- czosnek- 2-3 ząbki drobno posiekane
- pieczarki 500 g pokrojone w plastry
- tymianek
- musztarda 2-3 łyżki
- szynka długodojrzewająca kilka plastrów
- ciasto francuskie
- 1 jajko
Polędwiczkę posól i popieprz i szybko obsmaż z każdej strony. Po zdjęciu z patelni posmaruj cienką warstwą musztardy. Cebulę, czosnek i grzyby podsmaż doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem a następnie lekko zmiksuj. Na papierze do pieczenia ułóż plastry szynki tak, aby zachodziły na siebie, następnie pokryj je masą grzybową. Na środek połóż polędwiczkę i zawiń ściśle. Następnie rozwiń ciasto francuskie i przenieś zawiniętą w szynkę polędwiczkę. Zawiń z prawej i lewej strony a następnie w rulon. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i piecz w piekarniku 180 st 20-25 min.