Pytanie na Śniadanie

WIEPRZOWINA W ROLI GŁÓWNEJ - a la wellington

Pijane żeberka
  • żeberka wieprzowe 
  • 1 łyżka wędzonej papryki 
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • sól i czarny pieprz po 1 łyżeczce 
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
sos:
  • 3 łyżki ketchupu
  • 100 ml soku jabłkowego lub ananasowego
  • 200 ml whisky
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek- 4 ząbki przeciśnięte przez praskę
  • chilli - 1/2 łyżeczki 
Przygotowujemy sos: mieszamy dokładnie wszystkie składniki i podgrzewamy chwilę. Żeberka nacinamy ukośnie, nacieramy solą i pieprzem, papryką i chilli. Obsmażamy je na rozgrzanej patelni. Podsmażone żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy częścią sosu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160 stopni C przez około 2-3 godziny.

Szarpana wieprzowina
  • łopatka wieprzowa
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa
Marynata:
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 4-5 ząbków czosnku drobno posiekane
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • kumin 1 łyżeczka
  • kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • miód 1 łyżka
  • oliwa 
Łopatkę solimy i pieprzymy z każdej strony. Następnie z każdej strony przesmażamy. W drugim garnku robimy marynatę. Szalotkę i czosnek szklimy na oliwie doprawiając solą i pieprzem, dorzucamy resztę składników i redukujemy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy przesmażoną łopatkę. Wkładamy do piekarnika na 120-130 st i pieczemy 4-6h. Na ostatnie minuty podwyższamy temperaturę do 200 st w celu przyrumienienia.

A la wellington z polędwicy wieprzowej
  • polędwiczka wieprzowa
  • sól, czarny pieprz
  • oliwa
  • cebula drobno posiekana
  • czosnek- 2-3 ząbki drobno posiekane
  • pieczarki 500 g pokrojone w plastry
  • tymianek
  • musztarda 2-3 łyżki
  • szynka długodojrzewająca kilka plastrów
  • ciasto francuskie
  • 1 jajko
Polędwiczkę posól i popieprz i szybko obsmaż z każdej strony. Po zdjęciu z patelni posmaruj cienką warstwą musztardy. Cebulę, czosnek i grzyby podsmaż doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem a następnie lekko zmiksuj. Na papierze do pieczenia ułóż plastry szynki tak, aby zachodziły na siebie, następnie pokryj je masą grzybową. Na środek połóż polędwiczkę i zawiń ściśle. Następnie rozwiń ciasto francuskie i przenieś zawiniętą w szynkę polędwiczkę. Zawiń z prawej i lewej strony a następnie w rulon. Posmaruj rozbełtanym żółtkiem i piecz w piekarniku 180 st 20-25 min. 
Zrealizowano we współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych w ramach Zadania „Wieprzowina na polskim stole” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego.
Więcej na ten temat