Pampuchy w sosie waniliowym z borówkami
- drożdże – 40g
- mąka – 600g (+do podsypywania)
- jajka – 2szt
- masło – 50g
- mleko – 1 szklanka (duża)
- cukier – 2 łyżki
- sól – szczypta
Do miski wlej podgrzane, ale nie gorące mleko, dodaj 2 łyżki cukru, drożdże i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszaj i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 30 minut. W rondelku roztop masło, a następnie jest wystudź. Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników ciasta. tj. mąkę, jajka, roztopione masło i nieco soli. Wyrabiamy ciasto, a następnie przykrywamy je i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40min. Ciasto wyrabiamy raz jeszcze - tym razem krótko a następnie dzielimy na części (ok. 8). Formujemy kule i gotujemy je na parze około 20 minut.
Angielski sos waniliowy
- 150ml mleka
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 40g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, kremową masę. W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania. Wyciągnąć laskę wanilii. Ubijając dalej żółtka, wlewać przez gęste sitko cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka. Garnek postawić na piecu i na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką. Podgrzewać aż do lekkiego zgęstnienia sosu. Masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą. (Sos gęstnieje powoli. Należy uzbroić się w cierpliwość. Gotowy sos powinien utrzymywać się na tylnej ściance łyżki).