Pytanie na Śniadanie

Mleko w roli głównej - deser

OWSIANKA Z JABŁKIEM, ORZECHAMI I MIODEM
  • mleko 500 ml
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • garść ulubionych orzechów
  • 1 jabłko
  • miód do smaku
W garnku o grubym dnie zagotuj mleko, dorzuć płatki owsiane i mieszaj w trakcie gotowania, aby nic nie przywarło. Po kilku minutach, gdy płatki są miękkie, śniadanie jest prawie gotowe. Na górę zetrzyj jabłko na grubych oczkach i dodaj posiekane drobno orzechy. Jeśli brakuje ci słodkiego smaku skrop wszystko miodem

SERNIK Z SOLONYM KARMELEM
  • 1 kg sera białego, tłustego
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • skórka z 1 limonki
  • 150 g ulubionych herbatników
  • 50 g ulubionych orzechów
  • 60 g masła
  • maliny do ozdoby
  • kilka listków mięty
Na początek przygotuj formę do pieczenia. Boki oraz dół nasmaruj delikatnie masłem i obsyp mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Boki muszą być wyższe, bo sernik urośnie. Herbatniki z orzechami zmiksuj, dodaj masło. Całą zawartość wsyp do formy i dłońmi dobrze ugnieć. Następnie wstaw do lodówki, aby stężał. Żółtka ubij z 1/2 szklanki cukru. Następnie ubij białka z 1/2 szklanki cukru. Ser dodaj do ubitych żółtek. Następnie dodaj skórkę z limonki, mąkę i razem wymieszaj. Na sam koniec delikatnie wmieszaj białka. Całą zawartość wlej do formy. Piecz w temperaturze 170 stopni ok 1,5 h. Przy tak ubitych żółtkach i białku naturalne jest, że sernik opadnie. Cukier karmelizujemy na patelni i zalewamy śmietanką. Gotujemy do rozpuszczenia cukru, lekko solimy i studzimy. Po upieczeniu polej solonym karmelem.

PIEROGI RUSKIE
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanka wrzątku
  • 500 g ziemniaków 
  • 500 g sera białego
  • 2 cebule
  • sól, czarny pieprz
Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, olej i wodę. Składniki dobrze wymieszaj, a następnie kilka minut wyrabiaj ciasto na blacie i odstaw, żeby odpoczęło. Ziemniaki ugotuj i roztłucz na gładką masę bez grudek. Ser pokrusz, rozgnieć widelcem lub praską. Wymieszaj z ziemniakami, dopraw solą i pieprzem. Cebulkę pokrój w kostkę, smaż na maśle aż się zeszkli , dodaj do nadzienia i wymieszaj. Rozwałkuj kawałek ciasta na cieniutki placek. Wycinaj szklanką kółeczka, na każde nakładaj po łyżeczce nadzienia serowego. Zlepiaj pierogi i odkładaj na posypane mąką tace lub blat. Wrzucaj pierogi do osolonego wrzątku i gotuj partiami 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnie. Podawaj z odrobiną śmietany i cebulki.
Zrealizowano we współpracy z Krajową Radą Izb Rolniczych w ramach Zadania „Polska pełna mleka” finansowanego ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Więcej na ten temat