Słodkie ciasto biszkoptowe:
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka 3,2%
- 0,5 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- Do smaku wanilia/cynamon/skórka cytrynowa
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy ok. 4 minuty na gofrownicy rozgrzanej do 180 stopni. Dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Dodatki do gofra na słodko
- Truskawki 500g
- 3 łyżki sera risotta
- Masło do smażenia
- Mięta do dekoracji
- Lody
- Biała czekolada do posypania
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone truskawki. Chwilę podsmażamy. Dodajemy ricottę i redukujemy. Nakładamy na świeżo upieczonego gofra. Dodajemy gałkę loda i posypujemy wiórkami białej czekolady. Dekorujemy miętą.
Wytrawne ciasto drożdżowe:
- 1,5 szklanki mąki
- 100g rozpuszczonego masła
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 10 g świeżych drożdży
- Szczypta soli
- Opcjonalnie – łyżeczka matchy
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Czekamy ok. 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Czekamy ok. godziny aż ciasto wyrośnie. W międzyczasie kilkukrotnie mieszamy. Gofry podajemy z ulubionymi wytrawnymi
dodatkami.
Dodatki do gofra na słono (szpinak)
- 500g liści szpinaku
- Cebula
- Czosnek
- Sól do smaku
- 4 plastry wędzonego boczku
- Jajko
- Ogórek
- Szczypiorek
- Olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Solimy i smażymy. Dodajemy mascarpone i smażymy do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni przygotowujemy jajko sadzone na boczku. Dekorujemy ogórkiem, szczypiorkiem i roszponką.
Dodatki do gofra na słono (gruszka i szynka parmeńska)
- 3 gruszki pokrojone w kostkę
- Masło do smażenia
- Szynka Parmeńska 3 plastry
- Gorgonzola
- Słonecznik
- Sos balsamiczny
- Roszponka
Gruszkę podsmażamy na maśle. Gorącą nakładamy na świeżo upieczonego gofra. Dodajemy gorgonzolę i chwilę zapiekamy w piekarniku. Po podpieczeniu dodajemy Szynkę Parmeńską. Dekorujemy roszponką, posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem balsamicznym.