Pytanie na Śniadanie

GOFRY NA SŁODKO I WYTRAWNIE cz. 2

Słodkie ciasto biszkoptowe:
  • 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • Do smaku wanilia/cynamon/skórka cytrynowa
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Pozostałe składniki miksujemy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy ok. 4 minuty na gofrownicy rozgrzanej do 180 stopni. Dekorujemy ulubionymi dodatkami.

Dodatki do gofra na słodko
  • Truskawki 500g
  • 3 łyżki sera risotta
  • Masło do smażenia
  • Mięta do dekoracji
  • Lody
  • Biała czekolada do posypania
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone truskawki. Chwilę podsmażamy. Dodajemy ricottę i redukujemy. Nakładamy na świeżo upieczonego gofra. Dodajemy gałkę loda i posypujemy wiórkami białej czekolady. Dekorujemy miętą.

Wytrawne ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 10 g świeżych drożdży
  • Szczypta soli
  • Opcjonalnie – łyżeczka matchy
Przygotowujemy rozczyn z drożdży, cukru i mleka. Czekamy ok. 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Czekamy ok. godziny aż ciasto wyrośnie. W międzyczasie kilkukrotnie mieszamy. Gofry podajemy z ulubionymi wytrawnymi
dodatkami.

Dodatki do gofra na słono (szpinak) 
  • 500g liści szpinaku
  • Cebula
  • Czosnek
  • Sól do smaku
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • Jajko
  • Ogórek
  • Szczypiorek
  • Olej do smażenia
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekany czosnek. Po chwili dodajemy szpinak. Solimy i smażymy. Dodajemy mascarpone i smażymy do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni przygotowujemy jajko sadzone na boczku. Dekorujemy ogórkiem, szczypiorkiem i roszponką.

Dodatki do gofra na słono (gruszka i szynka parmeńska)
  • 3 gruszki pokrojone w kostkę
  • Masło do smażenia
  • Szynka Parmeńska 3 plastry
  • Gorgonzola
  • Słonecznik
  • Sos balsamiczny
  • Roszponka
Gruszkę podsmażamy na maśle. Gorącą nakładamy na świeżo upieczonego gofra. Dodajemy gorgonzolę i chwilę zapiekamy w piekarniku. Po podpieczeniu dodajemy Szynkę Parmeńską. Dekorujemy roszponką, posypujemy słonecznikiem i polewamy sosem balsamicznym.
Więcej na ten temat