Kapuśniaczek
- Korpus kaczki 1 szt.
- Liść bobkowy
- Seler naciowy kilka łodyg
- Cebula 2 szt.
- Marchew 2 szt.
- Kasza jaglana 200 g
- Młoda kapusta 1 główka
- Koper w ziarnach 2 łyżki
- Sok z kiszonej kapusty 500 ml
- Koperek 1 pęk
- Pieprz
- Śmietana 18%
Korpus kaczki podpiecz (odlej trochę tłuszczu) i ugotuj wywar z przyprawami, pokrojonymi: marchewką, selerem i cebulą. Kaszę sparz wrzątkiem i ugotuj na pół twardo w osolonej wodzie. Kapustę z grubsza posiekaj i przesmaż z koprem na odrobinie kaczego tłuszczu. Wrzuć do wywaru. Wcześniej wyjmij korpus. Gotuj kilka minut i zalej sokiem z kiszonej kapusty. Zagotuj, dopraw pieprzem i wsyp posiekany koperek. Kaszę nałóż na talerz, zalej zupą a na wierzch nałóż łyżkę śmietany.
Gołąbeczki
- Młoda kapusta 2 główki
- Mąka pszenna 200 g
- Jaja 2 szt.
- Mleko ok. 200 ml
- Antrykot wołowy grubo mielony 400 g
- Czosnek 3 ząbki
- Dymka 1 pęczek
- Groszek zielony świeży lub mrożony 200 g
- Twaróg półtłusty 250 g
- Sól, pieprz
Liście kapusty wrzuć do osolonego wrzątku na pięć minut. Z mąki jaj i mleka zrób ciasto, jak na naleśniki. Mięso wymieszaj z posiekanym czosnkiem i dymką oraz groszkiem, dopraw. Uformuj płaskie kotlety o średnicy około 12 cm. Na środek nałóż łyżkę doprawionego twarogu i zamknij go w środku. Wyjmij liście z wody i odsącz. Wody nie wylewaj. Na liściu rozlej trochę ciasta naleśnikowego, połóż mięso i zawiń gołąbki. Ułóż w garnku albo na dużej patelni. Zalej wodą po moczeniu liści i gotuj 15 minut.
Placek kapuściany z bryndzą i orzechami
- Mąka pszenna 300 g
- Mąka owsiana 200 g
- Soda 1 łyżeczka
- Cukier 1 łyżka, sól pół łyżki
- Zsiadłe mleko 300 ml
- Młoda kapusta 1 główka
- Orzechy włoskie 100 g
- Olej rzepakowy
- Kminek 1 łyżka, chili 1 szt.
- Bryndza 200 g
- Mięta świeża kilka gałązek
Mąki wymieszaj z sodą, solą i cukrem, dodaj drożdże i wyrób ze zsiadłym mlekiem. Odstaw na pół godziny. Kapustę posiekaj i przesmaż na oleju z orzechami, niech się lekko zeszkli, dopraw kminkiem i chili. Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj na cienkie placki, połóż na papierze do pieczenia. Nałóż kapustę z orzechami a na niej porozkładaj bryndzę. Piecz w 200 stopniach 12 minut. Przed podaniem posyp posiekaną z grubsza miętą.