PLACUSZKI RYBNO–ZIEMNIACZANE Z ZIOŁOWYM JOGURTEM
- 750 g młodych ziemniaków, pokrojonych w dużą kostkę
- 100 g młodego szpinaku
- 300 g filetu z dorsza
- 300 g wędzonej makreli
- 700 ml mleka 3,2%
- 2 liście laurowe
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 25 g mąki
- ćwiartki cytryny do serwowania
- 250 g jogurtu
- oregano
- melisa
- szczypiorek
- natka pietruszki
- sól i pieprz
W garnku zagotuj wodę, posól, ugotuj umyte ziemniaki przez 10-15 minut aż będą miękkie. Szpinak przelej wodą spod ziemniaków. Przełóż ziemniaki z powrotem do garnka aż odparują, ubij widelcem, wystudź. W naczyniu podgrzej mleko z liściem laurowym i pieprzem. Gotuj dorsza w mleku przez 4 minuty. Wyłącz gaz i zostaw rybę jeszcze na kilka minut w mleku aby doszła i aby skóra i ości odchodziły od mięsa. Wyjmij na talerz i usuń skórę i ości rozdrabniając rybę na mniejsze kawałki. Zmieszaj wystudzone ziemniaki, szpinak, dorsza i makrele, żółtko i 3 łyżki mleka. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Uformuj placuszki i włóż do lodówki na minimum 30 minut lub na noc. Posiekaj zioła i dodaj do jogurtu. Rozgrzej olej na patelni, oprósz placki mąką i usmaż aż się zarumienią, Podawaj z cytryna i ziołowym jogurtem.
SAŁATKA Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW I GRANATU
- 700 g młodych ziemniaków
- 50 g orzechów laskowych, uprażonych, bez skórki, grubo posiekanych
- ½ szklanki posiekanej mięty
- sól, pieprz
- 1 owoc granatu, tylko pestki
- 200 g soczewicy zielonej, ugotowanej
Dressing:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżeczki musztardy pełoziarnistej
- ½ łyżeczki kuminu w proszku
- 1 łyżka miodu
- skórka z 1 cytryny
- so z 1 cytryny
W duży garnku zagotuj wodę, dodaj sól i ugotuj młode ziemniaki przekrojone na pół. Odcedź i ostudź. Składniki na dressing połącz w całość, polej nim ziemniaki i dobrze wymieszaj. Połowę orzechów i mięty wrzuć do ziemniaków, dodaj ciecierzycę i wymieszaj. Przełóż ziemniaki do naczynia do serwowania, obsyp pozostałą miętą, pestkami granatu i orzechów.