Crumble z truskawek z migdałową kruszonką
Owoce kroję, wrzucam do żaroodpornego naczynia, przykrywam kruszonką z płatków i orzechów i zapiekam. W wersji ciepłej, z chrupiącą górą i zimnym jogurtem stają się nagle deserem, o którego ostatnią łyżkę toczy się między moimi dziećmi walka. Sprawdzą się wszystkie nasze polskie owoce: jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki, a zimą mrożone owoce jagodowe.
na 2 porcje:
- 2 szklanki truskawek
- ½ szklanki mielonych migdałów
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- ½ szklanki ekspandowanego amarantusa
- 2-3 łyżki masła klarowanego (płynnego)
- syrop klonowy lub miód (do podania)
Pokrojone truskawki wymieszaj w misce z mielonymi migdałami. Potrząśnij miską, by namiar migdałów pozostał na jej dnie, a owoce przełóż do naczynia żaroodpornego. Do miski, w której pozostała reszta mielonych migdałów, wsyp płatki owsiane, ekspandowany amarantus, dodaj klarowane masło. Połącz wszystkie składniki, aby uzyskać kruszonkę. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę masła. Posyp nią owoce i wstaw crumble do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Wyjmij, gdy owoce puszczą sok, a kruszonka ładnie się zezłoci. Podawaj ciepłe, polane miodem lub syropem klonowym oraz jogurtem lub lodami.
Galette truskawkowe
Nawet jeśli nie jesteście wprawionymi cukiernikami, nie macie specjalnej formy do tart i nie czujecie się na siłach, by przygotowywać idealne kruche ciasto, ten przepis pozbawia Was każdej z tych wymówek. Ideą galette jest jego rustykalny wygląd – im bardziej niedbałe, tym ładniejsze. Podając galette nie pomijajcie lodów – idealnie zagrają z gorącym kawałkiem ciasta.
- 200g mąki
- 100g zimnego masła
- 50g cukru trzcinowego
- 1 łyżka zimnej wody
- ½ szklanki posypki orzechowej - mix ulubionych orzechów
- 1 rozmącone białko (do posmarowania ciasta)
- 500 g truskawek
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji ulubione lody (do podania)
Przygotuj kruche ciasto: w malakserze połącz mąkę, masło i cukier. Dodaj zimną wodę i miksuj jeszcze chwilę. Wysyp ciasto na blat i wyrabiaj szybko do momentu uformowania zwartej, elastycznej kuli. Owiń kulę folią spożywczą, spłaszcz na dysk i wstaw do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie pokrój truskawki w plasterki, wymieszaj z cukrem i cynamonem i odstaw na chwilę.Na blat wyłożony papierem do pieczenia wysyp połowę orzechów, wyłóż na nie schłodzone ciasto i posyp resztą orzechów – zastąpią mąkę i sprawią, że ciasto będzie wspaniale chrupkie. Rozwałkuj ciasto w kształt koła o grubości 5mm. Posmaruj rozmąconym białkiem.Na cieście rozłóż plasterki truskawek, pozostawiając około 5cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zagnij na owoce na tzn. „zakładkę”, posmaruj je od góry białkiem i posyp cynamonem. Przełóż galette wraz z papierem na płaską blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 35 minut do złotego koloru. Podawaj jeszcze ciepłe z gałką lodów, najlepiej domowej roboty.