Pytanie na Śniadanie

TRUSKAWKOWA KUCHNIA JOLI KLESER - crumble z truskawek z migdałową kruszonką

Crumble z truskawek z migdałową kruszonką
Owoce kroję, wrzucam do żaroodpornego naczynia, przykrywam kruszonką z płatków i orzechów i zapiekam. W wersji ciepłej, z chrupiącą górą i zimnym jogurtem stają się nagle deserem, o którego ostatnią łyżkę toczy się między moimi dziećmi walka. Sprawdzą się wszystkie nasze polskie owoce: jabłka, śliwki, brzoskwinie, gruszki, a zimą mrożone owoce jagodowe. 
na 2 porcje:
  • 2 szklanki truskawek 
  • ½ szklanki mielonych migdałów
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • ½ szklanki ekspandowanego amarantusa
  • 2-3 łyżki masła klarowanego (płynnego)
  • syrop klonowy lub miód (do podania)
Pokrojone truskawki wymieszaj w misce z mielonymi migdałami. Potrząśnij miską, by namiar migdałów pozostał na jej dnie, a owoce przełóż do naczynia żaroodpornego. Do miski, w której pozostała reszta mielonych migdałów, wsyp płatki owsiane, ekspandowany amarantus, dodaj klarowane masło. Połącz wszystkie składniki, aby uzyskać kruszonkę. Jeśli kruszonka jest zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę masła. Posyp nią owoce i wstaw crumble do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut. Wyjmij, gdy owoce puszczą sok, a kruszonka ładnie się zezłoci. Podawaj ciepłe, polane miodem lub syropem klonowym oraz jogurtem lub lodami.

Galette truskawkowe
Nawet jeśli nie jesteście wprawionymi cukiernikami, nie macie specjalnej formy do tart i nie czujecie się na siłach, by przygotowywać idealne kruche ciasto, ten przepis pozbawia Was każdej z tych wymówek. Ideą galette jest jego rustykalny wygląd – im bardziej niedbałe, tym ładniejsze. Podając galette nie pomijajcie lodów – idealnie zagrają z gorącym kawałkiem ciasta. 
  • 200g mąki
  • 100g zimnego masła
  • 50g cukru trzcinowego
  • 1 łyżka zimnej wody
  • ½ szklanki posypki orzechowej - mix ulubionych orzechów
  • 1 rozmącone białko (do posmarowania ciasta)
  • 500 g truskawek
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu + szczypta do dekoracji ulubione lody (do podania)
Przygotuj kruche ciasto: w malakserze połącz mąkę, masło i cukier. Dodaj zimną wodę i miksuj jeszcze chwilę. Wysyp ciasto na blat i wyrabiaj szybko do momentu uformowania zwartej, elastycznej kuli. Owiń kulę folią spożywczą, spłaszcz na dysk i wstaw do lodówki na 20-30 minut. W tym czasie pokrój truskawki w plasterki, wymieszaj z cukrem i cynamonem i odstaw na chwilę.Na blat wyłożony papierem do pieczenia wysyp połowę orzechów, wyłóż na nie schłodzone ciasto i posyp resztą orzechów – zastąpią mąkę i sprawią, że ciasto będzie wspaniale chrupkie. Rozwałkuj ciasto w kształt koła o grubości 5mm. Posmaruj rozmąconym białkiem.Na cieście rozłóż plasterki truskawek, pozostawiając około 5cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zagnij na owoce na tzn. „zakładkę”, posmaruj je od góry białkiem i posyp cynamonem. Przełóż galette wraz z papierem na płaską blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 35 minut do złotego koloru. Podawaj jeszcze ciepłe z gałką lodów, najlepiej domowej roboty.
Mega czekoladowy torcik bezglutenowy
Jeśli nigdy nie przeszło Wam przez myśl, że moglibyście sami przygotować jakikolwiek tort, śpieszę z tym przepisem. Wystarczy, że upieczecie moje bezglutenowe ciasto i przekroicie je na 3 blaty. Do złożenia posłuży Wam najprostszy do przygotowania ganasz, a słodycz przełamie warstwa konfitury. Bardziej czekoladowo już być nie może!
na okrągłą formę 26cm:
  • 250g migdałów
  • 250g gorzkiej czekolady 70%
  • 250g miękkiego oleju kokosowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 6 jajek
  • 1 ½ szklanki cukru kokosowego
na krem:
  • 100ml śmietanki 36%
  • 100g czekolady gorzkiej 70%
  • 1 szklanka ulubionej konfitury owocowej 
  • jadalne kwiaty do ozdoby
Migdały zmiksuj w malakserze na proszek. Wysyp, teraz zmiksuj czekoladę. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę, dodaj olej kokosowy, połącz. Dodaj sypkie składniki: migdały, czekoladę, proszek i kakao, wymieszaj dokładnie.
Przelej do wysmarowanej i wyłożonej papierem formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz 40 minut.
Wyjmij, przestudź i przekrój na 3 blaty.
W międzyczasie podgrzej w rondelku śmietankę. Do gorącej śmietanki wrzuć posiekaną w kawałki czekoladę, odstaw na 10-15 sekund, po tym czasie wymieszaj dokładnie metalową rózgą. Wstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia.
Przełóż ganasz do misy miksera i ubijaj, aż masa będzie puszysta.
Na talerz lub paterę połóż dolny blat ciasta. Przesmaruj powidłami, przykryj drugim blatem. Posmaruj połową ganaszu, przykryj trzecim blatem, posmaruj pozostałym ganaszem.

Biszkopt bezglutenowy 
  • 1,5 szk cukru trzcinowego
  • 200 g mielonych migdałów 
  • 125 ml oliwy 
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Śmietanka 30% 500 ml
  • Mascarpone 500 g
  • Kwiaty jadalne
  • Domowe powidła 
Jajka z cukrem ubij na jasny krem. Dodaj oliwę migdały i proszek. Włóż do formy i piecz 40 min 180 st. Następnie ubij śmietankę z mascarpone na sztywno. Wystudzone ciasto przekrój na pól i posmaruj powidłami. Złóż i obłóż kremem z każdej strony. Ozdób jadalnymi kwiatami. 
Więcej na ten temat