Moje ulubione naleśnikina około 10 cienkich naleśników:
- 500ml mleka kokosowego
- 2 jajka
- 250g mąki orkiszowej lub mąki z płaskurki
- 1 łyżka cukru kokosowego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego
Wszystkie składniki zblenduj na gładką, lejącą masę. Odstaw je na 15-30 minut, by ciasto ładnie związało. Smaż z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Podawaj posmarowane domowym orzechowym masłem
Domowe masło orzechowe
- 1 dojrzały banan
- ½ szklanki suszonych daktyli
- 1 szklanka migdałów
- 100g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, po tym czasie przecedź i zmiksuj je na gładko. Następnie miksuj migdały, aż uzyskasz konsystencję masła orzechowego. Wrzuć do miski połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Teraz dorzuć do blendera banana, czekoladę i masę migdałową i daktylową. Miksuj do połączenia się wszystkich składników i uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Śniadaniowe tosty francuskie
- 1 nieduża chałka, pokrojona na około 6 kromek
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka ryżowego
- szczypta cynamonu
- masło klarowane (do smażenia)
Jajka rozmąć trzepaczką, dolej mleko i cynamon wymieszaj energicznie. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowaneo masła. Maczaj kromki w jajecznej masie tak, by całe się namoczyły – im starsza i bardziej sucha chałka, tym więcej czasu będzie potrzebowała. Smaż tosty na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu, z ulubioną owocową konfiturą lub owocowym musem.
Zapiekane tosty z chałki
na jedno naczynie żaroodporne, dla około 4 osób:
- mała chałka, pokrojona na około 6 kromek
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- garść jagód leśnych lub borówek
Kromki ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym. Jajka rozmąć trzepaczką, dolej mleko i wymieszaj energicznie. Powstałą masą zalej pieczywo, posyp wszystko kokosem i jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 15-20 minut, aż masa się zetnie, pieczywo zezłoci a jagody puszczą sok. Podawaj na ciepło.