SZPARAGI WEDŁUG PRZEPISU JOSEPHA SEELETSO - zapiekane jajka ze szparagami

Zapiekane jajka ze szparagami i ziołami
  • 2 jajka „0”
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 4 sztuki zielonych szparagów, pokrojonych wzdłuż
  • 2 łyżki pokrojonego wędzonego boczku
Nasmaruj patelnię masłem, rozbij jajka na patelnię, dodaj na wierzch szparagi, zioła, boczek dopraw solą i pieprzem i zapiecz w piekarniku w temperaturze 195 °C przez 5-7 minut. Podawaj z tostem.

SZPARAGI I PESTO Z PEŁNOZIARNISTYM MAKARONEM
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzechów pinii
  • ¾ szklanki utartego sera Parmigiano – Reggiano
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 1 wiązka szparagów, obranych
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu penne
Odetnij górną część szparagów i odłóż. Pokrój łodygi w kostkę. Do blendera wrzuć czosnek, ser, orzechy, 1 łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu i zmiksuj całość. Dodaj pokrojone części szparagów, zmiksuj. Na koniec wlej oliwę i zmiksuj. W dużym garnku zagotuj wodę i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją w osolonej wodzie. 2 minuty przed końcem gotowania makaronu dodaj do niego górne części szparagów, wcześniej odłożone. Po ugotowaniu odlej ¾ szklanki wody z gotowania, odcedź makaron i szparagi. Nałóż pesto na makaron i podlej połową wodą z pod gotowania dla rozrzedzenia konsystencji, dopraw solą i pieprzem.

SZPARAGI I BEEF STROGONOV
  • 250 g filetu wołowego, pokrojonego w paski
  • 1 wiązka szparagów zielonych
  • 1 wiązka białych szparagów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 łyżka chrzanu tartego
  • ½ czerwonej cebuli, pokrojonej
  • 80 g pokrojonych pieczarek
  • pokrojona natka pietruszki
  • 75 ml oliwy z oliwek
Mięso obtocz w słodkiej papryce, dopraw solą i pieprzem, na patelni rozgrzej oliwę, usmaż mięso 3 minuty z każdej strony - aż do zarumienienia. Zdejmij z patelni. Na tę samą patelnie wrzuć cebulę, obrane szparagi bez twardych końcówek, pokrojone w plastry. Następnie dodaj obrane i pokrojone w ćwiartki pieczarki. Smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj mięso, mleko kokosowe i chrzan, jeżeli konieczne - dopraw jeszcze solą oraz pieprzem. Gotuj jeszcze około 2-3 minuty.