Kurczak sous-vide w pikantnym sosie z czerownego oleju i soji Składniki na 4 osoby:
400 g udek kurzych ze skórą,
4 cm świeżego imbiru,
4 ząbki czosnku,
2 gwiazdki anyżu,
2 laski cynamonu,
4 tajskie małe i czerwone papryczki,
1 por, olej arachidowy do smażenia,
2 łyżeczki ziaren białego sezamu,
3 g pieprzu syczuańskiego,
jasny sos sojowy,
ocet ryżowy (najlepiej z czarnego ryżu),
chińskie wino do gotowania,
sól, biały pieprz,
cukier,
chili w proszku,
1 pęczek dymki
Przepis: W dużym garnku umieść udka, pieprz syczuański, anyż, cynamon, wino do gotowania, rozgnieciony imbir i białą część pora. Zalej zimną wodą i zagotuj a następnie odstaw pod przykrywką na 40 minut do wystygnięcia. W woku rozgrzej olej aż zacznie dymić, dodaj suche chili, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i obniż temperaturę oleju. Dodaj łyżkę octu ryżowego i daj wystygnąć czerwonemu olejowi. Wymieszaj zmiażdżony imbir, czosnek, świeże tajskie chili, sos sojowy, ocet, sól, pieprz i cukier, a następnie połącz z czerwonym olejem i prażonymi ziarnami sezamu. Wyciągnij kurczaka, pokrój i zalej sosem. Podawaj z dymką. Gotowe
Smażony, jaśminowy ryż z jajkiem, krewetkami i dymką
Składniki na 4 osoby:
300 g ryżu jaśminowego,
12 krewetek tygrysich,
4 ząbki czosnku,
1 pęczek dymki,
5 g pieprzu syczuańskiego,
4 jajka, sól,
1 duża biała cebula,
100 g groszku,
jasny sos sojowy,
50 g smalcu,
50 ml koniaku
Przepis: Ugotuj ryż na co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem składania dania. Gotując go zachowaj proporcje 1 części ryżu do 1,5 części wody. Gotując go dodaj kilka kropel octu ryżowego aby ryż błyszczał po ugotowaniu. Obierz i oczyść krewetki a następnie je pokrój. Oddziel białka od żółtek i te ostatnie wymieszaj z wystudzonym ryżem. Pokrój w drobną kostkę czosnek, cebulę i dymkę. Roztop i rozgrzej smalec i infuzuj go pieprzem syczuańskim. Zdejmij z ognia. Wlej białka i usmaż je. Zdejmij z patelni. Rozgrzej mocno smalec i usmaż krótko krewetki. Flambiruj koniakiem. Dodaj czosnek, cebulę i dymkę. Następnie dodaj ryż i wymieszaj całość szpatułą. Dodaj sos sojowy, groszek i dopraw solą. Zdejmij z ognia, dodaj krewetki i usmażone białka. Gotowe