Pytanie na Śniadanie

CHINSKIE INSPIRACJE W KUCHNI – Smażony, jaśminowy ryż z jajkiem, krewetkami i dymką

Plastry boczku smażone w syczuańskim sosie Douban z fermentowanej soji i chili z warzywami i szparagami

Składniki na 2 osoby: 
 200g boczku ze skórą bez żeber, 
30g białej cebuli, 
100 g łodyg dzikiego czosnku, 
20 g zielonego chili, 
15 g seczuańskiej, 
ostrej pasty z fermentowanej soji Douban, 
5 g pieprzu seczuańskiego, 
50 ml chińskiego wina do gotowania, 
sos sojowy, sos ostrygowy, 
3 cm świeżego imbiru, 
4 ząbki czosnku, 
1 pęczek dymki, 
olej arachidowy do smażenia,
 biały pieprz, sól, 
brązowy cukier, 
 chrupiące zblanszowane warzywa – takie jak szparagi lub cukinie, 

 Przepis: Na gorącej patelni skarmelizuj skórę boczku a następnie oskrob ją nożem aby pozbyć się gorzkiego smaku. Włóż boczek razem z plastrami imbiru i winem do zimnej wody i gotuj całość około 30 minut tak, aby dał się nakłuć pałeczką do jedzenia. Wyjmij i włóż do zimnej wody z lodem. Pokrój boczek w cienkie 2 mm plastry i osusz z wody. Pokrój w cienkie plastry imbir, czosnek – jego łodygi i ząbki. Pokrój w kostkę cebulę, dymkę i chili. W rozgrzanym woku podgrzej olej arachidowy i obsmaż w nim kawałki boczku. Dodaj pastę Douban, podsmaż dalej boczek, dodaj imbir, czosnek i chili. Gdy puszczą smak i zapach dodaj sos sojowy, sos ostrygowy, pieprze oraz cukier. Na koniec dodaj cebulę i wykładaj na talerz, dekoruj dymką i łodygami dzikiego czosnku. Podawaj z warzywami. Gotowe 
Kurczak sous-vide w pikantnym sosie z czerownego oleju i soji
Składniki na 4 osoby: 
400 g udek kurzych ze skórą, 
4 cm świeżego imbiru, 
4 ząbki czosnku, 
2 gwiazdki anyżu, 
2 laski cynamonu, 
4 tajskie małe i czerwone papryczki,
 1 por, olej arachidowy do smażenia, 
2 łyżeczki ziaren białego sezamu, 
3 g pieprzu syczuańskiego,
 jasny sos sojowy, 
ocet ryżowy (najlepiej z czarnego ryżu), 
chińskie wino do gotowania, 
sól, biały pieprz, 
cukier, 
chili w proszku, 
1 pęczek dymki 

Przepis: W dużym garnku umieść udka, pieprz syczuański, anyż, cynamon, wino do gotowania, rozgnieciony imbir i białą część pora. Zalej zimną wodą i zagotuj a następnie odstaw pod przykrywką na 40 minut do wystygnięcia. W woku rozgrzej olej aż zacznie dymić, dodaj suche chili, gwiazdkę anyżu, laskę cynamonu i obniż temperaturę oleju. Dodaj łyżkę octu ryżowego i daj wystygnąć czerwonemu olejowi. Wymieszaj zmiażdżony imbir, czosnek, świeże tajskie chili, sos sojowy, ocet, sól, pieprz i cukier, a następnie połącz z czerwonym olejem i prażonymi ziarnami sezamu. Wyciągnij kurczaka, pokrój i zalej sosem. Podawaj z dymką. Gotowe 

Smażony, jaśminowy ryż z jajkiem, krewetkami i dymką 
Składniki na 4 osoby: 
300 g ryżu jaśminowego, 
12 krewetek tygrysich, 
4 ząbki czosnku, 
1 pęczek dymki, 
5 g pieprzu syczuańskiego, 
4 jajka, sól, 
1 duża biała cebula,
 100 g groszku,
 jasny sos sojowy, 
50 g smalcu, 
50 ml koniaku 

Przepis: Ugotuj ryż na co najmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem składania dania. Gotując go zachowaj proporcje 1 części ryżu do 1,5 części wody. Gotując go dodaj kilka kropel octu ryżowego aby ryż błyszczał po ugotowaniu. Obierz i oczyść krewetki a następnie je pokrój. Oddziel białka od żółtek i te ostatnie wymieszaj z wystudzonym ryżem. Pokrój w drobną kostkę czosnek, cebulę i dymkę. Roztop i rozgrzej smalec i infuzuj go pieprzem syczuańskim. Zdejmij z ognia. Wlej białka i usmaż je. Zdejmij z patelni. Rozgrzej mocno smalec i usmaż krótko krewetki. Flambiruj koniakiem. Dodaj czosnek, cebulę i dymkę. Następnie dodaj ryż i wymieszaj całość szpatułą. Dodaj sos sojowy, groszek i dopraw solą. Zdejmij z ognia, dodaj krewetki i usmażone białka. Gotowe
Więcej na ten temat