Kebab z polędwiczek wieprzowych i bekonu
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 12 plastrów bekonu
- 1 ananas, obrany
- 8 gałązek rozmarynu
- 2 czerwone cebule, pokrojone
- 100 ml oleju
- majeranek, suszony
Polędwiczki pokrój w kostkę. Część z nich owiń bekonem. Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Na patyczki do szaszłyka nabijaj na przemian mięso, ananasa, cebulę, wpleć w szaszłyka gałązkę rozmarynu, skrop olejem i dopraw majerankiem.
Szaszłyk z łososia i cykorii
- 300g łososia, pokrojonego w kostkę
- 12 pomidorków koktajlowych
- 1 cykoria
- 1 cukinia, pokrojona
- 4 łyżki sosu rybnego
- ziarenka sezamu
- 4 gałązki trawy cytrynowej
- 4 łyżki miodu
- 4 łyzki obranego i drobno pokrojonego imbiru
W naczyniu wymieszaj sos rybny z miodem i imbirem. Kostki łososia włóż do marynaty i pozostaw w niej rybę przez minimum 10 minut.Na gałązkę trawy cytrynowej nabijaj naprzemiennie łososia, cykorię, pomidorki i cukinię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 oC przez 8-10 minut.
Szaszłyk ze szparagów i młodych ziemniaków
- 12 gałązek szparagów, przeciętych na pół
- 12 ugotowanych młodych ziemniaków
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papruka
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka curry
- 100 ml oleju 1 łyżka posiekanej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 6 patyczków bambusowych zamoczonych
W misce rozetrzyj pastę curry z czosnkiem i olejem. Zamarynuj warzywa przez 10-20 minut. Na 6 patyczków nadziej ziemniaki i naprzemniennie cebulę, paprykę. Dobrze rozgrzej olej na patelni i obsmaż szaszłyki z każdej strony przez około 10 minut,
Szaszłyk z banana i truskawek
- 2 banany pokrojone w plastry
- 12 dużych truskawek
- 1 gruszka pokrojona
- 4 łyżki syropu z bzu
Nadziej owoce na patyczki naprzemiennie. Skrop je obficie syropem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200oC przez 8 minut.