Tortilla ziemniaczana z ricotta i szparagami
- szparagi zielone pęczek- posiekane drobno
- ser ricotta 150 g
- 4-5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 5 jajek
- sól, czarny pieprz, papryka czerwona słodka lub ostra
- oliwa
Ziemniaki podgotuj w patelni na oliwie. Następnie odsącz na sitku. Jajka wymieszaj z przyprawami, szparagami i ziemniakami. Dobrze rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i wlej na nią całą zawartość masy. Potrząsaj i zagarniaj masę do środka, aby jak najwięcej jej ściąć. Następnie dorzuć ser ricotta w różnych miejscach i wstaw patelnię do nagrzanego pieca (180st.- 10-15 min) i piecz, aż masa się zetnie i góra lekko przyrumieni.
Quiche ze szparagami i bekonem
- pęczek zielonych szparagów
- 2 szalotki drobno posiekane
- bekon pokrojony w kostkę 50 g
- sól i czarny pieprz do smaku
- 6 jajek
- ser kozi 100 g
- ser gruyere 150 g
- śmietanka 30 % 100 ml
- ciasto francuskie
- oliwa
Na drugiej patelni podsmaż bekon a następnie szalotkę. Szparagi obrane od końca na długość 1/2 pokrój w małe kawałki (zostawiając główki w całości) Jajka wymieszaj ze śmietanką, dopraw to szczyptą soli i pieprzu oraz wmieszaj starty ser gruyer oraz pokruszony kozi. Dodaj szparagi, szalotkę, bekon i wymieszaj. Formę wyłóż ciastem francuskim i zalej powstałą masą, wstaw do pieca na 180st. ok 35-45 min aż całość się zetnie i lekko przyrumieni
Szparagi zawijane w ciasto francuskie z parmezanem
- szparagi zielone pęczek
- ciasto francuskie xxl
- jajko
- 100 g parmezanu
Ciasto francuskie pokrój na paski grubości ok 1-2 cm. Następnie owiń nimi przygotowane wcześniej szparagi. Posmaruj jajkiem i posyp parmezanem. Wstaw do nagrzanego pieca 180st. i piecz ok 20 min (do złotego koloru).