Pytanie na Śniadanie

WIOSENNE DANIA KUCHNI INDYJSKIEJ

PALAK PANEER ZE SZPINAKIEM
  • 250 g liściastego szpinaku
  • 3 cm startego imbiru
  • 6 ząbków startego czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • 1,5 łyżeczki kuminu mielonego
  • 80 g serka paneer
  • 50 g śmietany 36%
  • sól
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • 50 g przecieru pomidorowego
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy na złoto Paneer. Odkładamy ser na talerz, a na tą samą rozgrzaną patelnię wrzucamy imbir, czosnek, chilli i kurkumę. Chwilkę mieszamy. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszając dodajemy mieloną kolendrę i ponownie mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Dodajemy wcześniej obsmażony Paneer i sól. Mieszamy ok 2 min. i dodajemy 3/4 porcji śmietany. Mieszamy kolejne 2 min. i przekładamy do naczynka. Na koniec dekorujemy śmietanką

VEG PULAO
  • 120 g ugotowanego ryżu basmati
  • 0,5 szklanki warzyw
  • Paneer
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kuminu w nasionach
  • sól
  • 5 goździków
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy kumin. Kiedy zacznie tańczyć, wrzucamy paneer i goździki. Mieszamy. Dodajemy warzywa. Po minucie mieszania wrzucamy ryż. Zmniejszamy moc gazu, wrzucamy kurkumę. Zwiększamy gaz i mieszamy jeszcze ok 1 min.

SZPARAGI PO INDYJSKU
  • zielone szparagi
  • 1 pomidor
  • olej
  • świeże chilli ostre
  • 1 łyżeczka kuminu w nasionach
  • łyżeczka nasion anyżu
  • pasta z imbiru i czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 0,5 łyżeczki garam masala
Rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy anyż i kumin. Za chwilę pastę z imbirem i czosnkiem. Mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i świeże chilli. Po chwili dorzucamy szparagi i słodką paprykę. Przykrywamy na 3-4min. Dodajemy pomidora i sok z limonki oraz sól. Przykrywamy na 3-4min. i gotowe.
Więcej na ten temat