WIEPRZOWINA Z SALSĄ Z MANGO
- 2 polędwiczki wieprzowe
- melisa, natka pietruszki, kolendra
- oliwa
- sól, pieprz
- Składniki na salsę:
- 2 mango
- 3 pomidory
- awokado
- papryczka chili
- łyżka oleju rzepakowego
- sok z cytryny
Polędwiczki oczyść, posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem, obtocz w posiekanych ziołach. Zawiń ciasno w folię spożywczą i dokładnie zamknij brzegi – zrób rodzaj cukierka. Włóż do gorącej (80°C) wody. Gotuj na małym ogniu 20 do 25 minut. Mango obierz, pokrój miąższ na niedużą kostkę omijając pestkę. Sparz pomidory, obierz ze skórki, wyjmij pestki, pokrój w kostkę i dodaj do mango. Za pomocą łyżki wyjmij miąższ z awokado i rozgnieć go nieco w moździerzu lub za pomocą widelca. Przełóż do mango. Dopraw solą, pieprzem, posiekanym chili i sokiem z cytryny. Skrop olejem i wymieszaj.
PIECZONY ŁOSOŚ Z MUSEM Z MANGO
- 1 mango
- 1 cebula
- łyżka octu
- 2 gwiazdki anyżu
- łyżka masła
- łyżeczka miodu
- sól morska
- 4 filety z łososia – 120 g każdy
- 1 łyżka posiekanego czosnku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 100 g posiekanego mango
- 50 g rozpuszczonego masła
- 4 gałązki pomidorków koktajlowych
- pieprz cayenne, sól
Rozgrzej piekarnik do 190 °C, na blasze ułóż filety z łososia skórą do dołu i posmaruj masłem. Na wierzchu ułóż mango, czosnek, bazylię, dopraw solą i pieprzem, obok połóż pomidorki koktajlowe skropione oliwą i posypane solą. Piecz przez 10-12 minut. Obierz mango, usuń pestkę a owoc pokrój na średnie kawałki. Dodaj do garnka mango, cebulę pokrojoną w kostkę, ocet, anyż, łyżkę masła, łyżkę wody, sól oraz łyżeczkę miodu. Wszystko razem gotuj na małym ogniu około 10-12 minut. Wyjmij anyż. Przełóż resztę do blendera i zmiksuj na gładką masę. Podawaj z łososiem.
KOKOSOWA PANNA COTTA Z CARPACCIO Z MANGO
- 800 ml mleka kokosowego
- 400 ml mleka 3,2%
- 100 g cukru
- laska wanilii
- 2 x 12 g żelatyny w proszku
- wiórki kokosowe
- Składniki na carpaccio:
- 2 łyżki cukru
- sok z cytryny
- świeża mięta
- ½ łyżeczki kardamonu
- 2 dojrzałe mango
Do rondelka wlej mleko kokosowe, mleko 3,2% i dodaj cukier. Przetnij laskę wanilii na pól i wyjmij ziarenka. Dodaj do mleka razem z laską. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut a następnie wyjmij laskę wanilii. Odlej 200 ml płynu i rozpuść w nim żelatynę, jeżeli nie rozpuści się do końca – całość należy lekko podgrzać. Wlej pozostałą część mixtury, wymieszaj i przelej do 6 form. Włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Wsyp cukier do naczynia, dodaj sok z cytryny, miętę oraz dwie łyżki wody. Zagotuj i mieszaj, aż cukier całkowicie się roztopi. Wyjmij miętę i dodaj kardamon, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Mango przekrój w pół omijając pestkę. Obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Wyłóż na talerz, skrop syropem, na wierzchu ułóż panna cottę.