Jagnięcina podhalańska z ziemniakami z pieca i jabłkami grójeckimi
Składniki na 8 osób:
- 4 combry z jagnięciny podhalańskiej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- olej do smażenia,
- 100 g masła,
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g zimnego masła,
- 1 pęczek pociętej natki pietruszki,
- 2 gałązki rozmarynu,
- sól, pieprz,
- 2 marchewki,
- 8 szalotek,
- 2 pietruchy,
- 4 jabłka grójeckie
Wstaw do pieca nagrzanego na 200 stopni brytfannę na ziemniaki. Obierz i pokrój w 1cm kostkę wszystkie ziemniaki, opłucz ze skrobi. W międzyczasie stop masło i dodaj do niego natkę pietruszki. Podgrzej olej w dużej patelni i na średnim ogniu obsmaż ziemniaki. Posól je i przełóż do brytfanny. Całość polej masłem z natką i dodaj pocięty rozmaryn. Wstaw do pieca na około 30 minut. Co jakiś czas potrząśnij brytfanną aby ziemniaki się nie skleiły. Obierz marchew, pietruchy i szalotki. Te pierwsze i drugie pokrój w 3 cm kawałki i obierz tak aby miały kształt szalotek. Podsmaż warzywa na oleju aby były złociste a potem dodaj je do ziemniaków. Combry jagnięce wyciągnij z lodówki, posól i obsmaż na oleju. Wstaw razem z patelnią do pieca do ziemniaków na około 7 – 10 minut. Jabłka pokrój w cząstki i skarmelizuj na patelni z odrobiną cukru. Wykładaj warzywa, ziemniaki a na wierzch pocięte plastry jagnięciny. Całość obłóż jabłkami
Pascha wielkanocna z miodem sejneńskim i polskim dwójniakiem
Składniki na 6 porcji:
- 250 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 100 ml miodu sejneńskiego,
- 4 laski wanilii,
- 1 cytryna,
- 8 żółtek,
- 1 kg twarogu pełnotłustego,
- 400 ml śmietanki 36%,
- skórka pomarańczowa z 4 pomarańczy,
- 50 g rodzynek,
- 100ml miodu pitnego dwójniaka,
- 100 g orzechów włoskich,
- pielucha tetrowa,
- kamień
Cukier puder nasączyć zapachem rozciętych lasek wanilii (zamknąć w słoiku na kilka godzin lub dni). Cytrynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnego dnia miękkie masło utrzeć na puch z waniliowym cukrem pudrem. Ucierając dodawać po jednym żółtka. Cytrynę osuszyć i otrzeć z niej skórkę. Dodać do masy. Ser przepuścić trzy raz przez maszynkę. Dodać do niego gęstą, kwaśną śmietanę, aby uzyskać konsystencję zbliżoną do gotowego już kremu z masła. Dokładnie ale delikatnie wymieszać obie masy. Dodać skórkę pomarańczową, grubo pokrojone orzechy, miód sejneński i rodzynki namoczone wcześniej w miodzie pitnym. Masę przełożyć na luźno tkaną ściereczkę, zawinąć, położyć na sicie i obciążyć kamieniem. Sito postawić na naczyniu, do którego przez noc odcieknie wszystko to, czego nasz wielkanocny przysmak powinien się pozbyć. Następnego dnia pascha jest już gotowa 😊