Mazurek orzechowy - tradycyjny mazurek z województwa kujawsko-pomorskiego, wpisany na listę produktów tradycyjnych
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 żółtka,
- 200g masła,
- 1 łyżka smalcu,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Krem:
- 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich,
- 2 żółtka,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%,
- 1 łyżka bułki tartej,
- kilka kropli olejku migdałowego,
- garść rodzynek,
- garść migdałów
Posiekaj mąkę z proszkiem i tłuszczem za pomocą noża, dodaj cukier i żółtka. Zagnieć lekko ciasto. Odłóż ciasto na 1 godzinę w chłodne miejsce. Rozwałkuj ciasto na pergaminie i uformuj prostokątny placek z zagiętymi brzegami. Przenieś go z pergaminem na blachę i upiecz na złoty kolor (w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 200°C, piec około 15-20 minut). W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj orzechy (wcześniej obrane z łupin i zmielone na maszynce lub utłuczone w moździerzu), śmietanę i bułkę tartą. Zostaw w garnku na ciepłej płycie kuchennej a następnie podgrzewaj mieszając, aż się zagotuje i zrobi się gęsta masa. Gdy krem zrobi się gęsty i jednolity dodaj kilka kropel olejku migdałowego i zdejmij go z kuchni. Wyłóż ciepłą masę na upieczony spód. Udekoruj połówkami orzechów włoskich, rodzynkami i migdałami.
Mazurek z wiśniami – okrągły mazurek z ciasta filo, wiśniowego nadzienia i pasów ciasta
Składniki ciasta:
- 2 zestawy ciasta filo - jedno prostokątne na pasy a drugie okrągłe na spód,
- odrobina masła do smarowania blachy i ciasta,
- 450 g mrożonych wiśni bez pestek,
- 100 g cukru, garść liści mięty,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Nasmaruj okrągłą blachę masłem i wyłóż kilkoma lekko pofalowanymi płatami ciasta filo. Za każdym razem każdy z płatów smaruj delikatnie rozpuszczonym masłem. W międzyczasie zagotuj w cukrze wiśnie, wkrój do masy miętę i lekko przestudź. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i wmieszaj energicznie do masy wiśniowej. Zapiecz spód mazurka przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Wyciągnij wlej masę wiśniową i ułóż w kratkę plastry pociętego ciasta filo. Posmaruj całość stopionym masłem i zapiecz przez około 7-9 minut w piekarniku.
Mazurek Kuby – prostokątny z ciasta kruchego, masy kajmakowej i dżemu pomarańczowo-jabłkowego z kandyzowanymi owocami
Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka cukru,
- 3 żółtka,
- 200 g masła,
- 1 łyżka smalcu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 puszki masy kajmakowej,
- 4 pomarańcze,
- 4 jabłka kwaśne,
- cukier,
- dowolne kandyzowane owoce
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z nich sok. Jabłka obierz i posiekaj drobno. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś około 10 – 15 minut. Dodaj cukier, tak aby zagęścić masę i zredukuj płyn. Posiekaj mąkę z proszkiem i tłuszczem za pomocą noża, dodaj cukier i żółtka. Zagnieć lekko ciasto. Odłóż ciasto na 1 godzinę w chłodne miejsce. Rozwałkuj ciasto i przełóż do kwadratowej foremki nasmarowanej masłem i nakłuj widelcem. Zapiecz w piecu nagrzanym na 180 stopni przez 10 minut. Gdy ciasto jest ciepłe wlej chłodną masę kajmakową. Na wierzchu wylej nasz dżem pomarańczowo jabłkowy i całość dekoruj kandyzowanymi owocami. Schłodź przed podaniem.