Pytanie na Śniadanie

Wielkanocne mazurki - mazurek orzechowy cz. 1

Mazurek orzechowy -  tradycyjny mazurek z województwa kujawsko-pomorskiego, wpisany na listę produktów tradycyjnych 
Składniki ciasta: 
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3 żółtka, 
  • 200g masła, 
  • 1 łyżka smalcu, 
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
Krem: 
  • 1 szklanka tłuczonych orzechów włoskich, 
  • 2 żółtka, 
  • ½ szklanki cukru pudru, 
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18%, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • kilka kropli olejku migdałowego, 
  • garść rodzynek, 
  • garść migdałów
Posiekaj mąkę z proszkiem i tłuszczem za pomocą noża, dodaj cukier i żółtka. Zagnieć lekko ciasto. Odłóż ciasto na 1 godzinę w chłodne miejsce. Rozwałkuj ciasto na pergaminie i uformuj prostokątny placek z zagiętymi brzegami. Przenieś go z pergaminem na blachę i upiecz na złoty kolor (w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 200°C, piec około 15-20 minut). W międzyczasie utrzyj żółtka z cukrem pudrem, dodaj orzechy (wcześniej obrane z łupin i zmielone na maszynce lub utłuczone w moździerzu), śmietanę i bułkę tartą. Zostaw w garnku na ciepłej płycie kuchennej a następnie podgrzewaj mieszając, aż się zagotuje i zrobi się gęsta masa. Gdy krem zrobi się gęsty i jednolity dodaj kilka kropel olejku migdałowego i zdejmij go z kuchni. Wyłóż ciepłą masę na upieczony spód. Udekoruj połówkami orzechów włoskich, rodzynkami i migdałami.

Mazurek z wiśniami – okrągły mazurek z ciasta filo, wiśniowego nadzienia i pasów ciasta
Składniki ciasta: 
  • 2 zestawy ciasta filo -  jedno prostokątne na pasy a drugie okrągłe na spód, 
  • odrobina masła do smarowania blachy i ciasta, 
  • 450 g mrożonych wiśni bez pestek, 
  • 100 g cukru, garść liści mięty, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Nasmaruj okrągłą blachę masłem i wyłóż kilkoma lekko pofalowanymi płatami ciasta filo. Za każdym razem każdy z płatów smaruj delikatnie rozpuszczonym masłem. W międzyczasie zagotuj w cukrze wiśnie, wkrój do masy miętę i lekko przestudź. Wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody i wmieszaj energicznie do masy wiśniowej. Zapiecz spód mazurka przez około 5-6 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Wyciągnij wlej masę wiśniową i ułóż w kratkę plastry pociętego ciasta filo. Posmaruj całość stopionym masłem i zapiecz przez około 7-9 minut w piekarniku.

Mazurek Kuby  – prostokątny z ciasta kruchego, masy kajmakowej i dżemu pomarańczowo-jabłkowego z kandyzowanymi owocami
Składniki ciasta: 
  • 3 szklanki mąki, 
  • 1 szklanka cukru, 
  • 3 żółtka, 
  • 200 g masła, 
  • 1 łyżka smalcu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 puszki masy kajmakowej, 
  • 4 pomarańcze, 
  • 4 jabłka kwaśne, 
  • cukier, 
  • dowolne kandyzowane owoce
Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij z nich sok. Jabłka obierz i posiekaj drobno. Wszystko wrzuć na rozgrzaną patelnię i duś około 10 – 15 minut. Dodaj cukier, tak aby zagęścić masę i zredukuj płyn. Posiekaj mąkę z proszkiem i tłuszczem za pomocą noża, dodaj cukier i żółtka. Zagnieć lekko ciasto. Odłóż ciasto na 1 godzinę w chłodne miejsce. Rozwałkuj ciasto i przełóż do kwadratowej foremki nasmarowanej masłem i nakłuj widelcem. Zapiecz w piecu nagrzanym na 180 stopni przez 10 minut. Gdy ciasto jest ciepłe wlej chłodną masę kajmakową. Na wierzchu wylej nasz dżem pomarańczowo jabłkowy i całość dekoruj kandyzowanymi owocami. Schłodź przed podaniem.
Więcej na ten temat