OLEJEK RYCYNOWY - WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I KOSMETYCZNE

Olejek rycynowy było wykorzystywany już w czasach starożytnych do leczenia dolegliwości jelitowych. Obecnie stosuje się go do produkcji kosmetyków, kremów i innych środków pielęgnujących ciało. Ponadto olejek rycynowy można znaleźć w mydłach oraz tkaninach. Jego zaletą jest to, że jest bezbarwny i bardzo tani – można go nabyć za mniej niż 10 zł w każdej aptece i to kolejny pielęgnacyjny produkt, który dowodzi, że nie trzeba wcale stosować markowych kosmetyków, aby cieszyć się zdrową skórą oraz lśniącymi włosami.