Puree z marchewki z pumperniklem
- 500 g marchwi
- 100 g wody
- 90 g masła
- 4 g soli
- Sok z 1 niedużej cytryny
- Świeża melisa
- 50 g świeżego posiekanego imbiru
- Kilka marchewek „baby”
Marchew obierz i obetnij końce, opłucz pod wodą. Pokrój w cieniutkie plasterki. Do rondla wlej wodę, przełóż marchew, masło i sól. Zagotuj następnie zmniejsz ogień i gotuj aż marchew zmięknie, w razie potrzeby dodaj wody. Kiedy marchewka będzie już bardzo miękka przełóż ją do blendera, dodaj imbir i melisę a następnie zmiksuj. Dodawaj w niedużych ilościach sok z cytryny i próbuj, aż do momentu kiedy będzie odpowiednio kwaśne.
- 150g pumperniklu
- Oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
Pokrój pumpernikiel w kostkę, przełóż na blaszkę, skrop oliwą, dodaj czosnek i włóż do rozgrzanego piekarnika aż lekko się podpiecze i zrobi chrupki - zbliżony do bułki tartej. Ostudź. Przełóż całość do blendera i zmiksuj – powstanie posypka. Na talerz wyłóż puree. Posyp zmiksowanym pumperniklem i wbij w nie młode umyte marchewki.
Kruche ciastka z marchewką
- 225 g mąki
- 75 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g pokrojonego w kostkę masła
- 150 g utartej i wyciśniętej z soku marchewki
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 1 laska wanilii
Rozgrzej piekarnik do 180 °C, blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj masło i wymieszaj całość aż powstanie rodzaj bułki tartej, dodaj marchew. W osobnym naczyniu ubij jajko z mlekiem oraz dodaj nasiona wanilii. Przełóż całość do mąki i mieszaj aż do powstania gęstego ciasta. Dodaj łyżkę mleka aby ciasto miało lepszą konsystencję. Na blaszkę nakładaj łyżką kulki, spłaszcz je nieco, pozostawiając między nimi odstęp. Piecz 15-20 minut aż się zarumienią. Ciastka obsyp cukrem pudrem i podawaj z herbata lub kawą.