Pilaw z pęczaku i orkiszu moczony w jogurcie z mięsem jagnięcym
- 6 kawałków biodrówki jagnięcej
- wywar z kurczaka
- 200 g pęczaku
- 200 g orkiszu
- 1 biała cebula
- 2 marchwie
- 1 seler naciowy
- 1 kg jogurtu naturalnego
- masło klarowane
- kmin rzymski
- kolendra
- pieprz cayenne
- sól
Przez noc namocz pęczak i orkisz w naturalnym jogurcie. Biodrówkę natrzyj masłem i posól. Piecz pod przykryciem przez około 3 godziny. Na maśle klarowanym podsmaż drobno pocięte: cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj kmin i pieprz cayenne a następnie wrzuć pęczak i orkisz. Podsmaż i zalej wywarem, duś aż wywar zostanie wciągnięty przez ziarno. Dodaj rozdrobnione mięso i jego soki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i podawaj ze świeżą kolendrą.
Kulki z mięsa koziego z kefirem i ziołami
- 1 kg gulaszowego mięsa koziego
- kilka chlebków arabskich
- wywar z kurczaka
- 1 litr kefiru
- masło klarowane
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 gałązki mięty
- 2 ząbki czosnku
- kardamon
- gwiazdka anyżu
- sól, pieprz
- olej
Mięso zmiel na grubym oczku, dodaj odrobinę oleju, sól, pieprz i zmiażdżone w moździerzu: kardamon i anyż. Uformuj kulki i usmaż je na maśle klarowanym. Dodaj odrobinę wywaru i podduś kulki. Posiekaj miętę i rozmaryn, dodaj czosnek i całość rozgnieć z solą na desce. Dodaj na patelnię, wszystko wymieszaj i zalej kefirem. Dopraw solą i pieprzem i zgaś ogień. Całość wymieszaj. Podawaj ciepłe.