Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA arabska - pilaw z pęczaku

Pilaw z pęczaku i orkiszu moczony w jogurcie z mięsem jagnięcym
  • 6 kawałków biodrówki jagnięcej
  • wywar z kurczaka
  • 200 g pęczaku
  • 200 g orkiszu
  • 1 biała cebula
  • 2 marchwie
  • 1 seler naciowy
  • 1 kg jogurtu naturalnego
  • masło klarowane
  • kmin rzymski
  • kolendra
  • pieprz cayenne
  • sól
Przez noc namocz pęczak i orkisz w naturalnym jogurcie. Biodrówkę natrzyj masłem i posól. Piecz pod przykryciem przez około 3 godziny. Na maśle klarowanym podsmaż drobno pocięte: cebulę, marchew i seler naciowy. Dodaj kmin i pieprz cayenne a następnie wrzuć pęczak i orkisz. Podsmaż i zalej wywarem, duś aż wywar zostanie wciągnięty przez ziarno. Dodaj rozdrobnione mięso i jego soki. Całość wymieszaj. Dopraw solą i podawaj ze świeżą kolendrą.
 
Kulki z mięsa koziego z kefirem i ziołami
  • 1 kg gulaszowego mięsa koziego
  • kilka chlebków arabskich
  • wywar z kurczaka
  • 1 litr kefiru
  • masło klarowane
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 gałązki mięty
  • 2 ząbki czosnku
  • kardamon
  • gwiazdka anyżu
  • sól, pieprz
  • olej
Mięso zmiel na grubym oczku, dodaj odrobinę oleju, sól, pieprz i zmiażdżone w moździerzu: kardamon i anyż. Uformuj kulki i usmaż je na maśle klarowanym. Dodaj odrobinę wywaru i podduś kulki. Posiekaj miętę i rozmaryn, dodaj czosnek i całość rozgnieć z solą na desce. Dodaj na patelnię, wszystko wymieszaj i zalej kefirem. Dopraw solą i pieprzem i zgaś ogień. Całość wymieszaj. Podawaj ciepłe.
Więcej na ten temat