ZUPA CAPPUCCINO- 300g żółtej soczewicy
- 1 marchewka obrana
- ½ pora
- 3 ząbki czosnku
- Małe chili
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 litr wywaru warzywnego
- Kardamon sproszkowany
- 100 ml mleka 2%
- 30 ml oliwy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła
- Sól
Soczewicę namocz przez minimum 30 minut. Marchew i pora pokrój w kostkę i plasterki i obsmaż na oliwie, dodaj liść laurowy, soczewicę i obsmaż całość przez 2 minuty. Dodaj wywar, gotuj aż soczewica zmięknie. Dodaj czosnek i chili i zmiksuj całość na krem. Dopraw solą i pieprzem. Przecedź przez sito. W niewielkim rondelku podgrzej mleko z masłem równocześnie ubijając, aby powstała pianka. Zupę podawaj w filiżance, na wierzch nałóż piankę z mleka i obsyp cynamonem.
LIBIJSKIE TAGINE RYBNE
- 4 łyżki nasion kminku
- 1 seler naciowy
- 650 g ziemniaków
- 250 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 czerwone chili
- 5 łyżek oliwy
- 4 liście kafiru
- 2 łyżki papryki
- 2 łyżki kurkumy
- 4 steki z dorsza
- 550 ml passaty pomidorowej
- Sól i pieprz
- Świeża kolendra
Na rozgrzaną patelnię wsyp ziarna kminku, podpraż, zdejmij z ognia ostudź i rozgnieć w moździerzu. Do dużego naczynia z teflonowym dnem i przykrywką wlej oliwę. Wrzuć ziemniaki i opiecz je mieszając od czasu do czasu. W drugim naczyniu na oliwie obsmaż cebulę, seler naciowy mieszając. Jak cebula zmięknie dodaj liście kaffiru, czosnek, kminek, paprykę i kurkumę. Gotuj kolejne 2-3 minuty, dopraw solą i pieprzem i wyłącz gaz. Pozostaw do momentu, kiedy ziemniaki się ugotują. Gdy ziemniaki się ugotują, przypraw rybę solą i pieprzem i połóż na wierzch ziemniaków. Łyżką przełóż cebulę na rybę i oblej całość passatą. Zagotuj całość i od razu zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na małym ogniu kolejne 3 minuty. Zdejmij przykrywkę i gotuj jeszcze 3-4 minuty. Podawaj ze świeżą kolendrą.
KREMOWE CURRY Z JAJKIEM i CHAPATIS
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule
- 2 łyżki garam masala
- 400 g pomidorów
- 1 bakłażan
- 8 jajek
- 140 g zamrożonego groszku
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- Ryż i chutney z mango
- 100 ml oleju
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cebulę i obsmaż aż się zarumieni, dodaj garam masala i gotuj przez 2 minuty mieszając. Dodaj pomidory i 200 ml wody. Dopraw solą i pieprzem i zagotuj. Gotuj 10 minut aż sos zrobi się gęsty. Bakłażana pokrojonego w kostkę posól, odstaw na 20 minut aż wypuści wodę. Odsącz z wody, osusz ręcznikiem, do garnka wlej olej i usmaż na nim bakłażana aż się zarumieni. W między czasie ugotuj jajka przez 8 minut, ostudź, obierz ze skorupek i przekrój na pół. Dodaj do curry groszek, bakłażan i jogurt, wymieszaj i gotuj 2-3 minuty. Do środka włóż jajka.
NA CHAPATIS (placki chlebowe):
- 140g mąki razowej
- 140g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 180 ml ciepłej wody lub ile mąka zabierze
W dużej misce wymieszaj obie mąki, sól, lej oliwę i wodę i wymieszaj drewniana łyżką, tak aby ciasto było elastyczne i się nie kleiło. Wyrabiaj ciasto na oprószonej mąką desce przez 5-10 minut, podziel na 10 części. Rozwałkuj każdą część na placek i pozostaw aż ciasto odpocznie. Rozgrzej patelnię, delikatnie nasmaruj olejem. Placki rozwałkuj. Kiedy patelnia zacznie dymić, przełóż placek i smaż około 30 sekund aż pojawią się ciemne plamy na spodzie placka, przewróć na drugą stronę i zrób to samo. Podawaj curry z jajkiem.