Postny żur na zakwasie
- Zakwas na żur
- Marchewka 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Seler naciowy 1 bulwa
- Ziemniaki 6 szt.
- Ziele, liść, jałowiec
- Jaja 6 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Chrzan 1 łyżka
- Śmietana 3 łyżki
Warzywa pokrój na kawałki i przesmaż na oleju z przyprawami, zalej wodą i gotuj 40 minut. Jaja ugotuj na pół twardo. Żur zamieszaj i wlej przez sitko do zupy. Zagotuj. Czosnek rozgnieć i posiekaj a następnie wrzuć do zupy. Nałóż do miseczki chrzan i śmietanę i rozciągnij gorącą zupą. Wlej do zupy, dopraw pieprzem i solą. Jaja obierz, przekrój i rozłóż na talerze, zalej postnym żurem.
Śledzie w zalewie octowo-warzywnej
- Śledzie tuszki 8 szt.
- Mąka pszenna do panierowania
- Sól
- Olej
Zalewa:
- Woda 750 ml
- Ocet winny 250 ml
- Cebula 1 szt.
- Por biała część
- Liście laurowe 3 szt.
- Ziele angielskie 10 szt.
- Cukier 4 łyżki
- Sól 1 łyżeczka
Śledzie opłucz i wysusz, posól delikatnie i obtocz w mące. Usmaż na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron. Zrób zalewę, cebulę i pora pokrój w półksiężyce i wrzuć z przyprawami do garnka z wodą i octem. Zagotuj i zalej usmażone śledzie. Możesz też wlać olej po smażeniu. Wystudź i wstaw do lodówki na dwa dni. Śledzie będą gotowe.
Pstrąg pieczony w chlebowym cieście
Ciasto:
- Mąka pszenna 250 g
- Mąka żytnia typ 1400 250 g
- Drożdże ½ kostki
- Sól 1 łyżeczka
- Woda 300 ml
- Pstrąg 3 szt.
Farsz:
- Ziemniaki 3 szt.
- Czosnek 4 ząbki
- Natka pietruszki 2 pęczki
- chilli, sól
- Cytryna 1 szt.
Z mąk, drożdży soli i wody zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ziemniaki ugotuj i pognieć z posiekanym czosnkiem, natką, chilli. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Pstrągom utnij łby, dobrze oczyść i opłucz. Wysusz i do środka ryb włóż farsz. Ciasto podziel na 3 części, każde rozwałkuj i zawiń w nią pstrąga. Piecz w 190 stopniach 20-25 minut.