Kiełbaski zapiekane w cieście
- 8 cienkich kiełbasek z szynki
- 8 plasterków sera żółtego
- Ciasto:
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- 100 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko rozkłócone ze szczyptą soli
Drożdże pokrusz do miski, dodaj cukier i rozetrzyj, aż drożdże zrobią się płynne, następnie dołóż łyżkę mąki, ciepłe mleko, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować (na ok. 10 min). Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, wyrośnięty rozczyn, rozkłócone jajko, olej i wyrób gładkie ciasto. Przełóż je do wysmarowanej olejem miski, przykryj z wierzchu ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – ciasto powinno podwoić swoją objętość (ok. 30 min). Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę, jeszcze chwilę wyrabiaj i podziel na osiem równych części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, na jednym jego końcu ułóż plaster sera, a na nim kiełbaskę, drugi koniec ponacinaj na paski o grubości ok. 1–1,5 cm, brzegi lekko zawiń do środka. Zawijaj kiełbaski w ciasto (zacznij od tego miejsca, gdzie jest kiełbaska), następnie ułóż je na wyłożonej papierem blasze i odstaw na 15 min do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem z odrobiną soli i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (grzanie góra i dół) na ok. 12–15 min. Upieczone kiełbaski w cieście przestudź na kratce.
Pierogi z jabłkami
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli 50 g masła
- 1 szklanka gorącej wody
Farsz
- 6 jabłek
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- Do podania:
- cukier wymieszany z cynamonem
- śmietana
Do miski wsyp mąkę, dodaj sól i pokrojone na małe kawałki masło, zagniataj ciasto, podlewając je gorącą wodą. Wyrabiaj do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta. Jabłka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wymieszaj z cukrem i cynamonem. Na stolnicy rozwałkuj ciasto i foremką lub szklanką wykrawaj kółka. Na każde kółko nakładaj porcję jabłkowego farszu i dokładnie sklejaj brzegi. Pierogi gotuj w osolonym wrzątku przez około 3 min od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Pierogi podawaj ze śmietaną i posypane cukrem z cynamonem.
Placki ziemniaczane z twarogiem
- 800 g ziemniaków
- 250 g półtłustego twarogu
- 2 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, majeranek
- olej do smażenia
Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij z płynu. Twaróg rozdrobnij widelcem i dodaj do ziemniaków razem z pozostałymi składnikami: jajkami, śmietaną, mąką, szczypiorkiem, łyżeczką soli i ½ łyżeczki pieprzu, wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej, łyżką nakładaj porcje masy ziemniaczanej i smaż placki do zrumienienia – po ok. 4 min z każdej strony. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.