TAGLIATELLE Z KREWETKAMI
- 500 g tagliatelle
- 5 ząbków czosnku
- szczypta suszonych płatków chilli
- 500g krewetek
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 150 ml wina białego
- sól, czarny pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka zimnego masła
- świeża pietruszka lub kolendra po posypania
Zagotuj wodę na makaron. Gdy się gotuje posiekaj w plasterki ząbki czosnku oraz pietruszkę lub kolendrę.( łodyżki osobno a natkę osobno) Gdy woda się zagotuje posól ją i wrzuć makaron. Gotuj ok 10 min do momentu aż będzie aldente. W tym czasie na patelni podsmaż czosnek, łodyżki ziół oraz chili. Następnie dorzuć krewetki. Smaż je 1 min z jednej strony, druga minuta z drugiej strony. Następnie podlej winem i poczekaj aż odparuje. Dopraw solą, pieprzem i wrzuć pomidorki koktailowe przekrojone na pół oraz masło.W ostatniej chwili dodaj sok z cytryny oraz natkę ziół. Gdy makaron jest gotowy odsącz go i i dodaj do niego całą zawartość patelni. Wszystko dobrze wymieszaj i podawaj od razu.
PENNE Z 3 SERAMI
- 300g penne
- 100g parmezanu
- 150g ricotty
- 100g niebieskiego sera pleśniowego
- szałwia
- sól, czarny pieprz
- oliwa do smażenia
- łyżka masła
Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku przez 10-12 minut. W tym czasie patelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wrzucić masło i oliwę. Następnie dodaj szałwię i podsmażać po 3 minuty z każdej strony, aż liście będą chrupkie. Ugotowany makaron połączyć jeszcze na ciepło z ricottą, parmezanem i serem pleśniowym.Polej masłem szałwiowym. Przed podaniem posyp czarnym pieprzem.
ŚWIDERKI Z PESTO
- 300 g świederków
- bazylia
- garść parmezanu
- 2-3 ząbki czosnku
- garść orzeszków pinii
- czarny pieprz
- sok z cytryny
- 4 plastry szynki parmeńskiej
Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i zbleduj na proszek. Do blendera wrzuć czosnek, bazylię i szybko zmiksuj. Następnie dodaj starty parmezan oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem oraz sokiem z cytryny.Zostaw trochę wody z gotowania aby rozluźnić sos. Ugotowany makaron od razu wymieszaj z pesto.Szynkę włóż do piekarnika( tem 180 ) na kilka minut aż będzie chrupiący.Makaron podawaj z chipsem z szynki parmeńskiej oraz płatkami parmezanu