TRUFLE CZEKOLADOWE
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek ksylitolu
Fasolę dokładnie opłukać z zalewy i zblendować na gładką masę z pozostałymi składnikami. Na posypkę wymieszać po jednej łyżeczce kakao, cynamonu i brązowego cukru a następnie obtoczyć w posypce kuleczki. Trufle przechowywać w lodówce
SMALEC Z BIAŁEJ FASOLI
- 1 puszka 400 g białej fasoli
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju kokosowego rafinowanego
- sól i pieprz, majeranek
- ogórki kiszone do podania
Fasolę odcedzić. Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kosteczkę i zarumienić na patelni z olejem. Rozgnieść fasolę widelcem lub praską do ziemniaków. Wymieszać z przestudzoną cebulą i czosnkiem. Powstałą masę doprawić do smaku solą, pieprze i majerankiem.4. Podawać ze skrojonym ogórkiem kiszonym
MAŁE PIZZE Z BAKŁAŻANA
- 2 niewielkie bakłażanypół szklanki pasty pomidorowej
- tarty ser np. mozarella
- 2 pomidory
- ok. 5 pieczarek
- czosnek, oregano, świeża bazylia i rukola
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C (bez termoobiegu). Bakłażana pokroić na niewielkie plastry -kroić wszerz, a nie wzdłuż. Skropić oliwią, doprawić solą. pieprzem i oregano. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około kwadrans. Po wyciągnięci bakłażana z piekarnika posmarować każdy plasterek łyżką sosu pomidorowego, posypać serem, drobno posiekanymi pieczarkami i czosnkiem oraz odsączonymi cząstkami pomidora. Całość zapiec przez kolejne 5-10 minut. Przed podaniem ozdobić bazylią, rukolą lub świeżo zmielonym pieprzem.