Sałatka z pierwszych nowalijek
Składniki na 6 osób:
- 1 sałata rzymska,
- 1 pęczek rzodkiewki,
- 1 mały pęczek szczypiorku,
- 200 ml maślanki,
- sól,
- 1 czerwone świeże chilli,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 cytryna,
- 25 ml oliwy z oliwek
Przepis: Sałatę umyj, rozdziel liście. Rzodkiewki umyj i pokrój w ćwiartki. Szczypiorek pokrój drobno. Maślankę wymieszaj z posiekanym chili, dopraw solą, dodaj oliwę, skórkę z cytryny i parmezan. Całość wymieszaj i zanurz w maślankowym sosie liście. Ułóż na talerzach, posyp szczypiorkiem i dodaj rzodkiewki. Całość posyp delikatnie parmezanem. Gotowe!
Przystawka przednówkowa
Składniki na 6 osób:
- 1 mały słoik patisonów w zalewie,
- 1 mały słoik drobnych ogórków kiszonych,
- 200 g kapusty kwaszonej,
- 1 mały słoik gruszek w occie,
- 1 mały słoik dyni w occie,
- 2 łyżki miodu,
- 20 g prażonego sezamu
Przepis: Wszystkie pikle pokrój w grubą kostkę o podobnej wielkości, skrop miodem. Wymieszaj i posyp sezamem. Ułóż kapustę a na niej pikle. Gotowe!
Pierś z kurczaka z młodymi ziemniakami i sałatą rzymską z vinegrette
Składniki na 6 osób:
- 6 pojedynczych piersi z kurczaka,
- sól, pieprz,
- 1 kg młodych małych ziemniaków,
- 1 pęczek świeżego koperku,
- 50 g zimnego masła,
- 1 sałata rzymska,
- olej rzepakowy,
- 2 cytryny,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- odrobina cukru drobnego
Przepis: Piersi z kurczaka skrop olejem, posól i popieprz. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, odparuj, posmaruj masłem i posyp koperkiem. Sałatę umyj i rozdziel liście. 100 ml oleju wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny. Dodaj musztardę, odrobinę cukru, posól i popieprz. Tak przygotowany vinegrette polej na sałatę. Piersi z kurczaka smaż na dużym ogniu z obu stron. Podawaj z ziemniakami i sałatą. Gotowe!
Pierwsze wiosenne owoce pod kruszonką z sosem waniliowym
Składniki na 6 osób:
- 1 opakowanie truskawek,
- 1 opakowanie malin,
- 6 łyżek cukru,
- 100 g płatków owsianych,
- 50 g masła,
- 6 żółtek,
- 1 laska wanilii,
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
Przepis: Truskawki wymieszaj z malinami i zasyp 1 łyżką cukru. Podduś krótko. Skarmelizuj 2 łyżki cukru na patelni, wrzuć płatki i lekko je zrumień. Dodaj masło i całość wymieszaj. Wyłóż na papier pergaminowy i ostudź. Żółtka utrzyj z pozostałą ilością cukru i zalej gorącą śmietaną z rozciętą laską wanilii. Całość wymieszaj energicznie. Owoce przykryj kruszonką i polej sosem waniliowym. Gotowe!