Jajko w koszulce z plackami z cukinii
Do garnka wlej wodę - około 5 cm. Zagotuj. Jajka rozbij pojedynczo w misce, możesz dodać odrobinę octu, na gotującą się wodę wlej jajko delikatnie mieszając, tak aby białko obtoczyło żółtko. Gotuj 3-4 minuty lub do momentu aż białko całkowicie się zetnie. Odcedź łyżką, osusz ręcznikiem papierowym.
- 4 szklanki startej cukinii ze skórką
- 2/3 szklanki mąki
- 2 duże jajka, lekko ubite
- 1/3 szklanki pokrojonych szalotek
- 2 łyżki oliwy
- Śmietana – do dekoracji, opcjonalnie
Utartą cukinie przełóż na sito, posól i pozostaw na około 10 minut aż wypuści sok. Rękoma wyciśnij sok, przełóż do dużej miski. Dodaj mąkę, jajka, pokrojoną szalotkę, ¼ łyżeczki soli morskiej, 1/8 łyżeczki pieprzu, mieszaj aż do połączenia się składników. Na dużej patelni rozgrzej oliwę, wyłóż 3 łyżki masy z cukinii i lekko dociskając, uformuj z nich placek. Smaż z każdej strony przez 2-3 minuty lub do zarumienienia. Przełóż na talerz wyłożony papierem kuchennym i delikatnie posól. Podawaj z jajkiem.
Placki ze słodkich ziemniaków z burakiem
- 1 duży słodki ziemniak, obrany i utarty
- ¼ szklanki mąki z tapioki
- 1 ubite jajko
- 60 g roztopionego masła
- Sól morska i czarny pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego
W misce wymieszaj startego ziemniaka, mąkę, jajko, masło i przyprawy. Na rozgrzaną patelnie wlej olej. Przełóż 2 do 3 łyżek masy, rozgniatając ją i formując krążki. Smaż przez 3 do 5 minut z każdej strony. Odsącz z tłuszczu na papierze kuchennym.
Składniki na buraki:
- 450 g małych buraków
- 6 gałązek młodej cebulki
- Świeża kolendra
- 1 cytryna
- Kawałek świeżego korzenia chrzanu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz
Gotuj całe buraki przez 20 minut. Po ugotowaniu przełóż do zimnej wody, obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i przełóż do miski. Młodą cebulkę pokrój w plasterki. Dodaj do buraków, dołóż posiekaną kolendrę, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Obierz i utrzyj chrzan, dodaj niedużą ilość do jogurtu. Uważaj na ostrość. Nałóż jogurt na buraki i dobrze wymieszaj, podawaj z placuszkami.
Placki ziemniaczane z cykorią i karmelizowaną cebulą
- 1kg ziemniaków
- Masło klarowane
- Sól
Ugotuj ziemniaki w skórce. Obierz, utrzyj na grubej tarce. Na rozgrzaną patelnię nałóż masło, dodaj ziemniaki i uformuj z nich placek. Piecz przez 5 minut, obracając 1 lub 2 razy. Ugnieć placki jeszcze bardziej i pozostaw na patelni na niewielkim ogniu przez 15 minut. Przykryj patelnie talerzem i przytrzymując go obróć placek na drugą stronę. Dodaj trochę masła, piecz kolejne 15 minut.
- 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone
- 1 biała cebula, obrana i pokrojona
- 2 łyżki czarnych oliwek, pokrojonych
- 1 cykoria.
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Na rozgrzaną patelnie wlej olej, wrzuć cebulę białą i czerwoną. Smaż do lekkiego zarumienienia. Dodaj oliwki i cykorię. Dopraw solą i pieprzem, następnie gotuj przez kolejne 3 minuty. Podawaj z plackami.