CYTRUSOWA KUCHNIA BRACI BUDNIKÓW - DESERY

Menu 1 Kuba
Zupa:
Krem pomarańczowy z cynamonem i kolendrą
  • Sok z pomarańczy x 1l
  • Pomarańcze x 2szt
  • Marchew x 1kg
  • Seler x 200g
  • Pietruszka x 200g
  • Bulion warzywny x 4l
  • Cebula x 1szt
  • Por x 0,5szt
  • Śmietanka 36% x 0,5l
  • Cynamon kora x 1szt
  • Kolendra x 1 gałązka
  • Masło x 100g
  • Sól, Pieprz, chilli mielone
Umyte i pokrojone warzywa przesmażamy w garnku na maśle do zrumienienia, dodajemy korę cynamonu i zalewamy bulionem, gotujemy aż warzywa będą miękkie, wyciągamy cynamon i mixujemy na gładko. Teraz do zupy dodajemy sok z pomarańczy i doprowadzamy do zagotowania, następnie dodajemy trochę masła, śmietanki i doprawiamy solą, pieprzem i chilli do smaku, Do gotowej zupy na talerzu dodajemy posiekaną kolendrę i fileciki z pomarańczy.

Danie Główne:
Stek z tuńczyka z salsą z krwistych pomarańczy
  • Tuńczyk x 200g
  • Sos sojowy jasny x 50ml
  • Imbir x 1szt
  • Krwiste pomarańcze x 4szt
  • Awokado x 1szt
  • Oliwa sezamowa x 20ml
  • Limonka x 2szt
  • Kasza kus kus x 100g
  • Cukinia x 1szt
  • Mięta x 1 gałązka
  • Pomidorki cherry x 100g
  • Cebula szalotka x 2szt
  • Bulion warzywny x 0,5l
  • Pieprz czarny młotkowany
  • Sos rybny
  • Chilli
  • Sól
Tuńczyka kroimy na steki i marynujemy w sosie sojowym, oleju sezamowym i posiekanym imbirze, odstawiamy na 30min. W tym czasie kaszę kus kus wsypujemy do naczynia i zalewamy gorącym bulionem do wysokości poziomu kaszy, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 10.min. po tym czasie kaszę musimy przemieszać. Obrane pomarańcze, awokado, pomidorki koktajlowe, część szalotki kroimy w drobną kostkę i mieszamy aby powstała salsa, doprawiamy oliwą sezamową, pieprzem, sosem rybnym, chilli i miętą. Gotowy kus kus smażymy razem z cukinią i szalotką, doprawiamy solą pieprzem, sokiem z limonki i również miętą. Na talerz wykładamy gotową kaszę, tuńczyka smażymy tuż przed podaniem, po 30s z każdej strony, w środku musi być różowy, danie wykańczamy owocową salsą.

Deser:
Panna cotta limonkowa z konfiturą pomarańczową i owocami
  • Śmietanka 36% x 250ml
  • Mleko x 250ml
  • Cukier x 30g
  • Żelatyna x 7,5g
  • Skórka z 2 limonek
  • Konfitura pomarańczowa x 100g
Wszystkie składniki z wyjątkiem żelatyny mieszamy i podgrzewamy w garnku, gdy cukier się rozpuści dodajemy wcześniej namoczoną żelatynę. Masę przelewamy do naczyń i odstawiamy do lodówki na ok 2h. Gotową Panna Cottę Wykańczamy konfiturą i świeżymi owocami.

Menu 2 Michał
Zupa:
Bulion cytrynowy z kurczakiem, ryżem jaśminowym i dymką
  • Korpusy drobiowe x 1kg
  • Marchew x 1szt
  • Seler x 1szt
  • Pietruszka x 1szt
  • Por x 1szt
  • Cebula x 1szt(opalona)
  • Natka pietruszki x 4 gałązki
  • Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól – do smaku
  • Cytryna x 3szt
  • Żółtka jaj x 2szt
  • Kurkuma x szczypta
  • Szczypior (Dymka) x 1 gałązka
  • Pierś kurczaka x 200g
  • Ryż jaśminowy x 50g (suchego)
  • Sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania klasycznego rosołu drobiowego, gdy rosół jest przecedzony dodajemy sok z cytryny, do żółtek dodajemy szczyptę kurkumy i energicznie mieszając podlewamy ciepłym bulionem, całość dodajemy do reszty bulionu i podgrzewamy mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Pierś kurczaka kroimy w małe paski i gotujemy w osolonej wodzie, Ryż jaśminowy gotujemy i wykładamy na talerz formując w kubeczku, dokładamy kurczaka i posypujemy dumką, na koniec wlewamy bulion.

Danie Główne:
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z pomarańczami
  • Polędwiczki wieprzowe x 500g
  • Szynka serrano x 6 plastrów
  • Pomarańcze x 2szt
  • Kasza bulgur x 200g
  • Papryka czerwona i żółta x 1szt
  • Cukinia x 1szt
  • Tymianek x 1 gałązka
  • Sok pomarańczowy x 200ml
  • Cebula szalotka x 2szt
  • Masło x 100g
  • Szpinak x 50g
  • Limonka x 1szt
Umytą i oczyszczoną polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w szynkę i kroimy w nieduże krążki, smażymy z obu strony mięsa na rozgrzanej patelni na koniec dodając masło, następnie przekładamy na blaszkę, i pieczemy w piecu 180C przez ok 5min. na tą samą patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy tymianek i redukujemy przynajmniej o ¾ objętości, dodajemy 30g masła, które zagęści nam sos i na koniec wrzucamy fileciki z pomarańczy. Paprykę, szalotkę i cukinię smażymy na patelni z masłem, na koniec dodajemy szpinak a gdy zmięknie dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę bulgur i smażymy wszystko przez ok 1min. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i tymiankiem. Upieczone polędwiczki obtaczamy w sosie i wykładamy na talerz razem z kaszą i polewamy sosem z filecikami pomarańczy.

Deser:
Tarta cytrynowa z opalaną bezą i miętą
Ciasto kruche:
  • Mąka pszenna x 250g
  • Masło x 125g
  • Żółtko x 1szt
  • Cukier x 70g
  • Woda x 50ml
Krem:
  • Jajko x 1szt
  • Żółtko x 1szt
  • Skórka z cytryny x 1szt
  • Sok z cytryny x 60g
  • Cukier x 80g
  • Masło x 100g
Beza:
  • Białko x 100g
  • Cukier x 200g
Ciasto kruche wałkujemy i wykładamy do formy, pieczemy przez 15min temp. 155C. Krem: Jajko, żółtko, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier rozpuszczamy w misce na kąpieli wodnej, gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło i razem zaciągamy aż uzyskamy konsystencję budyniu, następnie przelewamy do od pieczonego spodu kruchego i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Beza: Białko i cukier mieszamy razem w misce na parze aż cukier się rozpuści i przelewamy do mixera, ubijamy razem aż uzyskamy gęstą bezę. Gdy tarta zsiądzie, szprycujemy na nią bezę i opalamy palnikiem.