Menu 2 Michał
Zupa:
Bulion cytrynowy z kurczakiem, ryżem jaśminowym i dymką
- Korpusy drobiowe x 1kg
- Marchew x 1szt
- Seler x 1szt
- Pietruszka x 1szt
- Por x 1szt
- Cebula x 1szt(opalona)
- Natka pietruszki x 4 gałązki
- Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól – do smaku
- Cytryna x 3szt
- Żółtka jaj x 2szt
- Kurkuma x szczypta
- Szczypior (Dymka) x 1 gałązka
- Pierś kurczaka x 200g
- Ryż jaśminowy x 50g (suchego)
- Sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania klasycznego rosołu drobiowego, gdy rosół jest przecedzony dodajemy sok z cytryny, do żółtek dodajemy szczyptę kurkumy i energicznie mieszając podlewamy ciepłym bulionem, całość dodajemy do reszty bulionu i podgrzewamy mieszając, nie doprowadzamy do zagotowania. Pierś kurczaka kroimy w małe paski i gotujemy w osolonej wodzie, Ryż jaśminowy gotujemy i wykładamy na talerz formując w kubeczku, dokładamy kurczaka i posypujemy dumką, na koniec wlewamy bulion.
Danie Główne:
Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z pomarańczami
- Polędwiczki wieprzowe x 500g
- Szynka serrano x 6 plastrów
- Pomarańcze x 2szt
- Kasza bulgur x 200g
- Papryka czerwona i żółta x 1szt
- Cukinia x 1szt
- Tymianek x 1 gałązka
- Sok pomarańczowy x 200ml
- Cebula szalotka x 2szt
- Masło x 100g
- Szpinak x 50g
- Limonka x 1szt
Umytą i oczyszczoną polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w szynkę i kroimy w nieduże krążki, smażymy z obu strony mięsa na rozgrzanej patelni na koniec dodając masło, następnie przekładamy na blaszkę, i pieczemy w piecu 180C przez ok 5min. na tą samą patelnię wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy tymianek i redukujemy przynajmniej o ¾ objętości, dodajemy 30g masła, które zagęści nam sos i na koniec wrzucamy fileciki z pomarańczy. Paprykę, szalotkę i cukinię smażymy na patelni z masłem, na koniec dodajemy szpinak a gdy zmięknie dodajemy wcześniej ugotowaną kaszę bulgur i smażymy wszystko przez ok 1min. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z limonki i tymiankiem. Upieczone polędwiczki obtaczamy w sosie i wykładamy na talerz razem z kaszą i polewamy sosem z filecikami pomarańczy.
Deser:
Tarta cytrynowa z opalaną bezą i miętą
Ciasto kruche:
- Mąka pszenna x 250g
- Masło x 125g
- Żółtko x 1szt
- Cukier x 70g
- Woda x 50ml
Krem:
- Jajko x 1szt
- Żółtko x 1szt
- Skórka z cytryny x 1szt
- Sok z cytryny x 60g
- Cukier x 80g
- Masło x 100g
Beza:
- Białko x 100g
- Cukier x 200g
Ciasto kruche wałkujemy i wykładamy do formy, pieczemy przez 15min temp. 155C. Krem: Jajko, żółtko, skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier rozpuszczamy w misce na kąpieli wodnej, gdy zacznie gęstnieć dodajemy masło i razem zaciągamy aż uzyskamy konsystencję budyniu, następnie przelewamy do od pieczonego spodu kruchego i wstawiamy do lodówki na ok 2h. Beza: Białko i cukier mieszamy razem w misce na parze aż cukier się rozpuści i przelewamy do mixera, ubijamy razem aż uzyskamy gęstą bezę. Gdy tarta zsiądzie, szprycujemy na nią bezę i opalamy palnikiem.