Pytanie na Śniadanie

GROŹNA SUBSTANCJA W PRODUKTACH ŚNIADANIOWYCH?

Płatki śniadaniowe, batony zbożowe, krakersy pszenne, mąka kukurydziana rakotwórcze? Jakie są różnice między produktami żywnościowymi w Polsce i w Stanach Zjednoczonych? Raport organizacji The Environmental Working Group (EWG) ujawnia obecność szkodliwego glifosatu w popularnych produktach dla dzieci i dorosłych. To jeden z głównych składników popularnego na całym świecie środka służącego do zwalczania chwastów w uprawach np. pszenicy, owsa, jęczmienia. Według podpisanych pod raportem ekspertów na 28 testowanych produktów aż 26 zawierało glifosat w ilości przekraczającej bezpieczne limity dla zdrowia dzieci. Podobny raport przygotowano także dla owsianek, tu liczba przekroczeń norm wyniosła ponad 30. Według EWG limity te mają także na uwadze późniejsze efekty kontaktu z glifosatem, które mogą wpłynąć na rozwój dziecka. Organizacja ostrzega także przed substancją w zbożowych batonikach. Progi te są jednak podważane przez producentów, na przykład twórca popularnej owsianki X (w czołówce listy produktów z glifosatem) przekonuje w oświadczeniu, że progi EWG nie są podparte dowodami, a służą jedynie nadaniu działalności organizacji medialnego rozgłosu. Żaden z produktów przekraczających normy EWG nie wyłamał się natomiast z innych – ustalanych przez EPA – amerykańską agencję ochrony środowiska, które są znacznie łagodniejsze.

Więcej na ten temat