Pytanie na Śniadanie

KUCHNIA BRAZYLIJSKA – Feijoada

Feijoada: 
 5 plastrów wędzonego boczku 
500 g łopatki wieprzowej 
2 cebule 
10 ząbków czosnku 
puszka czarnej fasoli 
4 plastry wędzonej szynki 
5 liści laurowych 
1 łyżeczkę czarnego pieprzu
 gotowany ryż 
 plastry pomarańczy 

 Boczek pokrój w kostkę. Łopatkę podziel na mniejsze kawałki. Podsmaż razem boczek, szynkę i łopatkę. Dopraw solą i czarnym pieprzem. Dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Wlej fasolę i dodaj trochę wody. Duś aż mięso będzie miękkie. Podawaj z ryżem i pomarańczami. 

Gulasz z krewetek 
2 łyżki oliwy 1 cebula
 1 czerwona papryka
 1-2 jalapenos, 
 3 ząbki czosnku 
1/2 szkl. ryżu 
Sól, pieprz 
2 pomidory 
6 filiżanek wody 
puszka mleka kokosowego 
surowe krewetki
 500 g sok z 1/2 cytryny 
1/2 szklanki posiekanej kolendry 

 W dużym garnku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj posiekane warzywa: cebulę, paprykę, jalapeno oraz czosnek i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zaczną mięknąć. Dodaj do garnka ryż, sól, pieprz, pomidory i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj, aż ryż będzie prawie miękki (10 do 12 minut). Wlej mleko kokosowe do zupy a następnie dodaj krewetki. Duś, mieszając od czasu do czasu (3 do 5 minut). Dodaj sok z cytryny i kolendrę.

 Sałatka letnia: 
 2 pomidory 
 1 cebula 
 1 zielona papryka 
1 avocado 
mięta sól, 
pieprz 
oliwa z oliwek
 sok z cytryny 

 Warzywa posiekaj w drobną kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Przygotuj dressing: 2 łyżki soku z cytryny, 6 łyżek oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko razem dobrze wymieszaj i polej nim sałatkę. Posiekaj drobno miętę i posyp nią sałatkę. Bułeczki serowe: 4 szkl. mąki z tapioki 1 i 1/4 szkl. mleka 1/2 szkl. wody 6 łyżek oleju 1 1/2 filiżanki tartego parmezanu 1 szkl. rozdrobnionego sera Mozzarella 2 duże jaja 2 łyżeczki soli Połącz mleko, wodę, olej i sól w rondlu i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Dodaj mąkę z tapioki do miski miksera i po zagotowaniu się mieszanki mlecznej wylej ją do mąki. Włącz mikser i dobrze wymieszaj. Następnie dodawaj jajka, po jednym na raz. Po dodaniu jaj dodaj trochę sera, aż do pełnego połączenia. Ciasto powinno być miękkie i lepkie. Aby uformować kulki, zmocz ręce zimną wodą i za pomocą łyżki nabierz trochę ciasta, aby uformować kulki, wielkości orzecha włoskiego. Ułóż kulki na blasze do pieczenia pokrytej papierem pergaminowym i włóż je do piekarnika nagrzanego do 180 st Piecz przez 15-20 minut lub aż będą złote i dmuchane. Podawaj je ciepłe! :) 

 Czekoladowe kulki
puszka skondensowanego mleka 
100g gorzkiej czekolady 
2 łyżki kakao 
1 łyżka niesolonego masła

 Czekoladowe wiórki lub granulki do powlekania W rondlu umieść masło i podgrzej na małym ogniu aż do stopienia (nie dopuść do piany). Dodaj skondensowane mleko, czekoladę i kakao, dobrze wymieszaj. Gotuj na małym ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie nabieraj łyżką masę i ulep z niej kulkę. Obtocz gdy mieszanina ostygnie. Nabierz łyżką, uformuj kulkę i obtocz w wiórkach czekoladowych.

Więcej na ten temat