GICZ Z INDYKA Z CZARNĄ SOCZEWICĄ- 4 gicze z indyka
- 2 limonki
- 6 gałązek tymianku
- 3 marchewki
- Pół selera
- Korzeń pietruszki
- 3 białe cebule
- Pół czerwonej cebuli
- 2 puszki pomidorów
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- Sól, pieprz
- 3 łyżki miodu
- 250g czarnej soczewicy
- oliwa
- Dowolne listki ziół
Gicz z indyka umyj i osusz. Dopraw solą i pieprzem, włóż do wysokiego naczynia żaroodpornego. Warzywa (marchew, pietruszka, seler, biała cebula) obierz, umyj i pokrój w kostkę. Dodaj do giczy. Wlej całe pomidory, dodaj liść, ziele, tymianek, limonki obierz ze skóry, przekrój na pół i włóż do garnka, dopraw solą i pieprzem, na końcu dodaj miód i wlej wody (do 2/3 wysokości naczynia). Piecz przez 1,5 h w temperaturze 180-190oC. Soczewicę namocz przez 30 minut w zimnej wodzie. Pół marchewki, 1/3 selera, 1/3 pietruszki i cebulę czerwoną pokrój w drobną kostkę. Soczewicę przelej do garnka i gotuj na półtwardo. Na patelni wlej łyżeczkę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojone warzywa, dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw solą i pieprzem. Z upieczonych giczy przelej część wywaru do garnka i zredukuj, przesituj. Soczewicę układaj na talerzu, na niej gicz a wszystko polej przygotowanym sosem, Udekoruj listkami ziół.
Orientalna sałatka z indyka
- 500g filetu z piersi z indyka
- Olej do smażenia
Do marynaty:
- 2 łyżki Sosu sojowego
- 1 łyżeczka imbiru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka nasion sezamu
Warzywa:
- 1 marchew, pokrojona
- ½ białej rzepy
- 1 pak-choy
- ½ cukinii, pokrojonej
- Świeża zielona cebulka – wiązka, pokrojona
- Wiązanka grzybów mun
Pokrój pierś indyka w paski, przełóż do naczynia, dodaj wszystkie składniki na marynatę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw na minimum 30 minut. Usmaż mięso na gorącym oleju, 6 minut. Na osolony wrzątek wrzuć warzywa i gotuj przez 1 minutę, tylko zblanszuj. Wyjmij warzywa, ułóż na talerzu, połóż na wierzch mięso i polej pozostałości z sosu z patelni.